Tél van, kellenek a jó kis melegítő levesek, a vitaminok! De be kell valljam, ezen a területen van még hová fejlődnie a kreativitásomnak. Nincs sok levesrecept a blogon, és ez sajnos nem véletlen. Persze húsleves van nálunk, havonta egyszer (kell a jó kis alaplé), de emellett általában csak a tervek vannak, hogy persze, majd több levest fogok főzni. Majd.
Történt azonban, hogy hanyag módon szedtem a vitaminokat... khmm... és most megvan az eredménye:) Na jó, nincs láz, semmi vészes, tegnap kezdődött, ma már múlik. És még haszna is volt: megihletett! Se kedvem, se erőm nem volt bevásárolni és gyógyító-húslevest főzni. Körülnéztem inkább a hűtőmben. Íme, az eredménye:
Történt azonban, hogy hanyag módon szedtem a vitaminokat... khmm... és most megvan az eredménye:) Na jó, nincs láz, semmi vészes, tegnap kezdődött, ma már múlik. És még haszna is volt: megihletett! Se kedvem, se erőm nem volt bevásárolni és gyógyító-húslevest főzni. Körülnéztem inkább a hűtőmben. Íme, az eredménye:
Hozzávalók:
- fejenként 1 szelet (150-200g) lazac
- vajzsír
- 1 fej hagyma
- sok-sok gerezd fokhagyma
- édeskömény
- tök
- spenót
- gyömbér
- (pár szem pucolt gesztenye)
- fél liter húsleves alaplé
- só
- frisse őrölt fekete bors
- cayanne bors (vagy chilli)
- szerecsendió
- bazsalikom
- metélőhagyma
Na jó, elismerem, nem életem legjobb fotója. De az élmény, a leves élmény tegnap este, némi túlzással megmentette az életem.
Fejenként egy szelet lazacot (én a mélyhűtőből) némi vajzsíron megpirítottam mindkét oldalán, leszedtem a bőrét és a hús szürkés részeit, felkockáztam, megborsoztam és csepegtettem rá frissen facsart citromlevet is, majd állni hagytam.
Amíg a lazac pirult (és olvadt:), felszeleteltem egy hagymát, sok-sok gerezd fokhagymát és egy edényben, vajzsíron üvegesre pároltam. Megpucoltam és felkockáztam kb. egy fél hüvelykujjnyi gyömbért, egy szeletet a sonkatökből (úgy jó egy-két maréknyi lett összesen), előkaptam a mélyhűtőből a karácsonyról megmaradt, szeletelt édesköményt (kb. fél fejnek felelt meg, de nyugodtan tehettek bele egy teljes fejet, nekem ez egy kicsit hiányzott a kész levesből) és előkészítettem kb. 1 marék spenótot (szintén fagyasztott).
Az üvegesre párolt hagymára tettem a spenót kivételével minden előkészített zöldséget, kicsit összepároltam, sóztam, borsoztam, került rá némi cayanne bors is (utóbbi, mert mindig elfelejtek mostanában chilit venni), majd felöntöttem fél liter (mélyhűtött:) alaplével és még kb. 1 liter vízzel.
Csak akkor adtam hozzá a lazacot és a spenótot, amikor a tök és az édeskömény megpuhult, az ízek összeértek. Ekkor reszeltem bele egy csipet szerecsendiót (a spenót kedvéért) és hozzáadtam a zöldfűszereket. Nekem mélyhűtött, aprított bazsalikomom és metélőhagymám volt (nagyobb áruházakban lehet kapni). Ha esetleg szárítottat tennétek bele, akkor javaslom még a zöldségekkel együtt, hogy legyen ideje az ízeknek beérni. kóstolgassuk, korrigáljuk a fűszerezést, esetleg adhatunk hozzá még pár csepp citromlevet, illetve reszelt citromhéjat.
Gesztenyével kíváncsiságból egészítettem ki a hozzávalókat, a mélyhűtős turizásom eredményeképp. Valahol olvastam régen egy receptet, ahol valaki egész gesztenyét tett a levesbe (persze pucolva) és jó ideje szerettem volna kipróbálni. Nekünk bejött:) A többi zöldséggel együtt adtam a leveshez. Bár a gesztenye előfőzött volt, így a hat szemből mindössze kettő élte túl, a többi 'misztikus módon eltűnt'. Ezért inkább javasolnám, hogy ha már puha gesztenyéd van, akkor csak a végén, a lazaccal együtt tedd a lébe, hogy átmelegedjen. Finom, édes, ajánlanám egyfajta tésztapótlónak, de nem hiányzik feltétlenül, ha épp nem lenne otthon.
Jó étvágyat!
Fejenként egy szelet lazacot (én a mélyhűtőből) némi vajzsíron megpirítottam mindkét oldalán, leszedtem a bőrét és a hús szürkés részeit, felkockáztam, megborsoztam és csepegtettem rá frissen facsart citromlevet is, majd állni hagytam.
Amíg a lazac pirult (és olvadt:), felszeleteltem egy hagymát, sok-sok gerezd fokhagymát és egy edényben, vajzsíron üvegesre pároltam. Megpucoltam és felkockáztam kb. egy fél hüvelykujjnyi gyömbért, egy szeletet a sonkatökből (úgy jó egy-két maréknyi lett összesen), előkaptam a mélyhűtőből a karácsonyról megmaradt, szeletelt édesköményt (kb. fél fejnek felelt meg, de nyugodtan tehettek bele egy teljes fejet, nekem ez egy kicsit hiányzott a kész levesből) és előkészítettem kb. 1 marék spenótot (szintén fagyasztott).
Az üvegesre párolt hagymára tettem a spenót kivételével minden előkészített zöldséget, kicsit összepároltam, sóztam, borsoztam, került rá némi cayanne bors is (utóbbi, mert mindig elfelejtek mostanában chilit venni), majd felöntöttem fél liter (mélyhűtött:) alaplével és még kb. 1 liter vízzel.
Csak akkor adtam hozzá a lazacot és a spenótot, amikor a tök és az édeskömény megpuhult, az ízek összeértek. Ekkor reszeltem bele egy csipet szerecsendiót (a spenót kedvéért) és hozzáadtam a zöldfűszereket. Nekem mélyhűtött, aprított bazsalikomom és metélőhagymám volt (nagyobb áruházakban lehet kapni). Ha esetleg szárítottat tennétek bele, akkor javaslom még a zöldségekkel együtt, hogy legyen ideje az ízeknek beérni. kóstolgassuk, korrigáljuk a fűszerezést, esetleg adhatunk hozzá még pár csepp citromlevet, illetve reszelt citromhéjat.
Gesztenyével kíváncsiságból egészítettem ki a hozzávalókat, a mélyhűtős turizásom eredményeképp. Valahol olvastam régen egy receptet, ahol valaki egész gesztenyét tett a levesbe (persze pucolva) és jó ideje szerettem volna kipróbálni. Nekünk bejött:) A többi zöldséggel együtt adtam a leveshez. Bár a gesztenye előfőzött volt, így a hat szemből mindössze kettő élte túl, a többi 'misztikus módon eltűnt'. Ezért inkább javasolnám, hogy ha már puha gesztenyéd van, akkor csak a végén, a lazaccal együtt tedd a lébe, hogy átmelegedjen. Finom, édes, ajánlanám egyfajta tésztapótlónak, de nem hiányzik feltétlenül, ha épp nem lenne otthon.
Jó étvágyat!
1 hozzászólás:
Szia!
Gratulálok a bloghoz, és szeretnélek meglepni egy díjjal.
Kérlek látogass meg a www.makospatko.blogspot.com-on!
Megjegyzés küldése