péntek, december 24, 2010

Kis karácsony, nagy karácsony... Nagyon boldog karácsonyt kívánok nektek!


És ha esetleg kifogynátok a karácsonyi desszertekből, vagy valami újra vágytok, íme egy egyszerű, nyerő ötlet: sült alma. Sok helyen, pl. Ausztriában, tradicionális karácsonyi desszert. Könnyű, finom és nem utolsó sorban fenséges illatokat áraszt, míg a sütőben puhul, pirul! Hagyományosan töltött, de ahány ház, annyi szokás. Mindenki a maga ízlése szerint tömhet bele mindenféle jót. Csak fantázia kérdése. Azért is bátorkodom így, az utolsó pillanatban feltölteni, mert igazából még recept sem kell hozzá. Nem is írok. Inkább hagyom egy kicsit kalandozni a fantáziám, és ötleteket próbálok adni.
Biztosan szükséged lesz almára és egy karalábévájóra. Ez úgy néz ki, mint egy fagyiskanál, csak sokkal kisebb. Szerintem a a legalkalmasabb eszköz az alma magjainak eltávolítására és egy belső üreg kialakítására.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vágd le az almák tetejét, kapard ki a magházukat és tömd meg őket mindenféle finomsággal: pirított dió, mogyoró, mandula, aszalt gyümölcsök, belekeverheted az alma kikapart húsát, tehetsz bele lekvárt, marcipánt, csokoládét. Xukrozhatod, megszórhatod belülről fahájjal, esetleg meghintheted egy egészen kevés szegfűszeggel. Sütés előtt meglocsolhatod őket egy pohárka fehérborral, vagy készíthetsz hozzá vaníliakrémet, csokikrémet, akár a fagylaltreceptek alapján is. Ha nem rögtön vaníliafagyit :)

A képen látható alma tölteléke: saját készítésű marcipán, 100%-os, cukormentes csokoládé, összetörve és törtmogyoró. A tetejére még egész mogyorókat és kesudiókat tűzdeltem.
Jó étvágyat!

2 hozzászólás:

Névtelen írta...

Ez tényleg a legegyszerűbb, lefginomabb!:)
Üdv,
MW

Névtelen írta...

Köszi, ez nagyon jó és egyszerű is! Holnap ki is próbálom
Üdv.
Kicsibocs

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...