péntek, december 17, 2010

Töltött muffin csokicsoda

Ez a recept nem újdonság azok számára, akik ismerik a csokicsodát. Ez itt szinte ugyanaz, csak muffin formájában, egy kis erdei gyümölcs lekvárral megtöltve. Azért írok róla mégis, mert fontos előrelépést tettem csokicsoda-keverés ügyben: nem a masszát kell a fehérjéhez adni kanalanként, ahogy az eredeti receptben írtam, hanem éppen fordítva! Eddig mindig attól tartottam, hogy ha a tojásfehérjét dolgozom bele a masszába, akkor összetörik a hab, és egy kemény pacává sül az egész. Aztán vettem egy nagy levegőt és tettem egy kísérletet. Siker! Teljesen egyenletes tészta, tökéletes állag, mindenféle darabkák nélkül. Öröm a köbön!
A tészta receptjét megtaláljátok itt.
A lekvár pedig pofonegyszerű: kell hozzá gyümölcs és némi xilit (ízlés szerint). Én fagyasztott erdeigyümölcs mixet használtam. Lassú tűzön kiolvasztottam, majd megszórtam némi xukorral, erősebb 'lángon' felfőztem, majd ismét alacsony fokozatra kapcsoltam, amíg besűrűsödött. És kész! (Kényesebbek átpaszírozhatják még egy szűrőn, hogy magmentesítsék a lekvárt. Ez nálam türelem hiányában elmaradt.) A gyümölcsök maguktól szétestek, nem kellett még a botmixer sem.
Hát ezért nem teszek én el lekvárt előre! :) Így nincs állandó kísértés a nassolásra, viszont ha kell, lekvárkészítés céljára szerintem a fagyasztott gyümölcsök is kiválóak, bármikor, pikk-pakk kész a friss lekvár!

5 hozzászólás:

bermar írta...

Hát ezt tuti kipróbálom. Tudod, nyáron nem sikerült a csokicsodám, de ez biztos siker lesz, már előre látom. Vettem szilikonos tortaformát, egyszer azért ebben is kipróbálom a torta variációt. Köszi az ötletelést:)

botao írta...

Ha non-paleo vendégeknek készíted, mérd a xukrot evőkanállal teáskanál helyett (csapott evőkanál). Megfigyeltem, hogy nekünk a kevésbé édes is elég, de mások édesen díjazzák igazán :D

Névtelen írta...

Szia!

Megsütöttem, de elég érdekes lett. Nekem rettenet összeállt a kakaós, ghee-s és tojássárgájás massza, alig bírtam keverni. A tojás fehérjével kicsit jobb lett, de a csokis cucc, alig akart benne megolvadni. Amúgy finom lett, de kiváncsi lennék mit rontottam el. Ja és még egy kérdés az erdei gyümölcsös szószt, te belekeverted a tésztába, vagy csak a tetejére tettél belőle? Nekem ez a receptből nem derült ki!

Amúgy ízre tényleg jó lett, csak érdekes volt odáig az út!

Etus

botao írta...

Szia Etus!
Nem, nem rontottál el semmit. Ha olvastad az eredeti receptet, ott is írtam, hogy a tojássárgája-ghee-kakaó massza elég sűrű, összeáll, de nem kell tőle megijedni. Hogy mennyire áll össze, az az arányoktól függ Ű(néha kicsit több a kakaó, vagy kevesebb a ghee, vagy kicsik a tojások épp:)
A kemény habbá vert fehérjét kanalanként kell beledolgozni a masszába, akkor szépen összekeveredik és végül nem lesz darabos. (Bár én eleinte, amikor még a masszát kanalaztam a fehérjéhez, darabosra hagytam, és akkor kis csokidarabkák voltak a tésztában. Volt, akinek az jobban bejött, mint az egységes tészta:)

Névtelen írta...

Ez a mennyiség hány darab muffinhoz elegendő?

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...