csütörtök, november 18, 2010

Breaking news: kenyeret sütöttem!

Több mint fél év paleo után erre is rászántam magam. Hogy miért, azt igazából nem is tudom. Eddig beértük anyukám kenyerével. Olykor-olykor azért jól jött, de zavart, hogy abban csak-csak van zabkorpa. Aztán ma délelőtt, valahogy ihletem támadt. Nézegettem a hűtőmben a megannyi rám maradt tojásfehérjét, kidobni mégis kár lenne, nem is tudom, mi a fenét csináljak belőle... és hirtelen olyan egyszerűnek tűnt: Kenyeret! Elég egy tálat bepiszkolni, csak pikk-pakk összekeverem és már mehet is a sütőbe! Talán a bolondok szerencséje, de így lett :D Kicsit ormótlan, repedezett, de az enyém. Az én kenyerem! Kívül ropogós, belül puha és csuda finom! Semmilyen hozzávaló íze nem dominál. Egyszerűen finom, kenyérízű. Sajnos be is vágtam már két szeletet, vajasan (pontosabban vajzsírosan! Ha vajat írok, én mindig vajzsírra gondolok. Csak néha megfeledkezem magamról.) zsázsával megrakva. Most nem győzök ujjongani és levakarhatatlan mosoly ült ki az arcomra. Tényleg, igazán büszke vagyok magamra.

Hozzávalók:
  • 3 tojásfehérje
  • 2ek olívaolaj
  • 8 púpozott ek lenmagliszt (vagy házilag őrölt lenmag)
  • 8 púpozott ek őrölt szezámmag
  • 8 púpozott ek őrölt mandula
  • 2 púpozott ek kókuszliszt
  • 2 csipet só
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 tojás (megkenni a tetejét)
Melegítsétek elő a sütőt 200 fokra. Először dolgozzátok össze a liszteket, a sót és a szódabikarbónát.  Majd jöhet a tojásfehérje és az olívaolaj. Kevergessétek, gyúrjátok, míg össze nem áll egy kenyérformájú bucivá. Ekkor már nem tapad, nem nyúlik, egy tömb az egész. Ekkor tegyétek egy kivajazott (vajzsír! , vagy olívaolajjal kikent tepsibe/sütőformába, kenjétek be a tetejét olívaolajjal és sütőbe vele! 200 fok, 50 perc és már kész is az egészséges, diétás, paleo kenyér! Én  ugyan bevagdostam a tetejét, de persze pont nem ott repedt meg, hanem, mint azt a fotókon is látjátok, szépen hosszában. Valószínűleg gyúrhattam volna még egy kicsit, de magam sem gondoltam, hogy ez megér majd egy post-ot, vagy hogy egyáltalán lesz belőle valami. Hát, mondjuk, hogy rusztikus lett. Kb. félidőben megkentem a tetejét tojással, hogy szép fényes legyen.
Jó étvágyat!

28 hozzászólás:

BB írta...

Ez tetszik. Gratula. Mindjárt megyek, és megsütöm. Nyami:D

botao írta...

Gyere vissza és meséld el milyen lett!

botao írta...

Juteszembe! Gábor fórumán felmerült a kérdés: felvertem-e a tojást? Nem. De az igazsághoz hozzá tartozik, hogy mivel most alkottam a receptet, a 'lisztet' nem egyszerre adtam a fehérjéhez. Először a fele mennyiséggel kezdtem és kézi mixerrel kevertem össze. Ekkor még folyós volt, így dupláztam az adagot és váltottam kézi gyúrásra. Bár nem hiszem, hogy ennek jelentősége van... de biztos nem vagyok benne.

Unknown írta...

Tök jól néz ki. Szeretném kipróbálni én is.
Csak még nem tudom mi az a kókuszliszt és hol lehet beszerezni? Esetleg kihagyható vagy pótolható mással?

botao írta...

Vicske,
A kókuszliszt szó szerint kókuszból készült liszt. Nem egyszerűen darált kókuszreszelék, hanem 'olajtalanított' verzió. Két okból használtam:
- jó nedvességfelvevő (és ezért csak 2 kanál)
- édeskés, így ellensúlyozza a magok kesernyés ízét
helyettesíthető gesztenyeliszttel, vagy ha az sincsen, akkor a darált mandulával megpróbálhatod 'kitölteni az űrt'. 1kanál kókuszliszt=minimum 2 kanál mandula. Vagyis a 8 helyett 12 kanál mandula. Javaslom, ne egyszerre keverd bele az összeset, így könnyebb igazítani.

botao írta...

Kókuszlisztet én legutóbb innen rendeltem: http://www.ti-mi.hu/webaruhaz/kat_tropicai.php
...nem reklám, becsszó, semmi hasznom belőle (Sajnos:)))

Névtelen írta...

Szia!

Nagyon profi vagy. :)
Nincs véletlen valamilyen tipped, hogy ha nincs ghee-m, de szeretnék párolni zöldséget, husit, akkor mit használjak vaj helyett? Sertés-, vagy libazsír jó lehet..?
Előre is köszi a segítséget!

botao írta...

Persze, simán, bármilyen zsiradék!
De ha csak párolni szeretnél, akkor e nélkül is megteheted egy kis vízzel, vagy ami még jobb: húsleves alaplé. Teflonban még piríthatod is zsiradék nélkül.

Névtelen írta...

Köszi! A húsleves alaplé nagyon jó lehet.. Azt hiszem, azt fogom kipróbálni először. (Párolt kelbimbót szeretnék létrehozni. :)) )
További jó főzöcskézést neked is! :)

botao írta...

Húú... azt feldobhatod még egy kis köménnyel, vagy ami még jobb, római köménnyel! ...Talán egy ici-pici csipet szerecsendióval is?

botao írta...

:(((((
sajnos másnapra a csudafinom kenyeremnek MÁK ÍZE LETT. pedig nincsen benne mák! nem értem :(((
lehet, hogy a konyharuhába csomagolás helyett mégis az alufóliát, vagy egyéb megoldást kellett volna választanom?!
ha valaki kipróbálta, ossza meg velem a tapasztalatait!

bermar írta...

Szia! Megsütöttem, írtó finom. Eddig ezen kívül egyik kenyérpótlék sem jött be nekem, ezért nem is nagyon pótlom. Nem mintha hiányozna, de néha jól jön egy kis "bread and butter". Az enyémnek még nincs mákíze. Nejlonba raktam.

Névtelen írta...

Szia!

Kérdezném, hogy neked nőtt-e esetleg a kenyér, mert én megsütöttem, de maradt kb ugyanakkora! Esetleg rosszul csinálok vmit?

Ízre jó! Meglátjuk milyen lesz holnap!
Köszi a választ! E.

botao írta...

E,
Nem csinálsz semmit rosszul, nekem sem nő igazán, csak repedezik :)
Az a dilemmám, hogy: ha ropogós héjú kenyeret szeretnék, és azt is szeretném, hogy nőjön, akkor élesztő kellene bele. De eddig nem találtam olyan paleo lisztet, ami megkelne. Gyanítom, sajnos nincsen. Így marad két megoldás:
- A fenti, tömörebb, teljes kiőrlésű kenyerekhez hasonló ropogós,
-vagy lehetne könnyedebb, piskótatészta jellegűt készíteni. De akkor nem ropog :( Ez utóbbit még nem próbáltam.

botao írta...

Milyen lett a kenyeretek másnapra? Mák íz? ...nekem a második is mákos lett :( Azóta is kísérletezem, de még nem találtam meg a tökéletes receptet. De rajta vagyok, ha sikerült, mindenképp felkerül a blogra!

Névtelen írta...

Bocsi a kérdésért, ami feltehetően butácska :)) De ! öntsd fel húsleves v. zöldségleves alaplével tanácshoz : nálam nem természetes, hogy az alaplé csakúgy otthon van és arra vár, hogy ízesítéshez is felhasználjam.
Mi a titok ?
Feltételezem, hogy a nemkívánatos adalékanyagokat is tartalmazó leveskocka nem használatos a paleo konyhában.
Zöldfülű vagyok, most tanulmányozom a paleó szakácskönyvet...

erzsébetcsizmadia írta...

Jól gondolod.Nem leves kocka.Amikor huslevest főzök,kis adagokba lefagyasztok belőle,és ha kell bármikor előveszem.

botao írta...

Szia!
Egyáltalán nem 'butácska' a kérdés. Természetesen nem a bolti húsleves alapokra/pótlékokra gondolok. Saját készítésű alaplé, ahogy Erzsébet is írta.
Kb. havonta-kéthavonta (ahogy az alaplé fogy a mélyhűtőből:) főzök egy nagy adag húslevest, csontos karajjal, csirkecombokkal és sok-sok zöldséggel. Ebből egy-kétszer jóllakunk, a levét pedig kis dobozokban és jégkockazacskókban (így könnyű adagolni) lefagyasztom. Leveskocka, vagy bármi bolti izé nálam szóba sem jöhet! :)

botao írta...

Kicsit bővebben itt:
http://paleo-inyenc.blogspot.com/p/figyeljetek-bevasarlasnal.html

Névtelen írta...

Sziasztok!
Ezt a receptet még nem próbáltam ki, és kérnék egy kis segitséget. Az igazság, h a minap készitettem len és szezámmag lisztböl paleo kenyeret, egy netes recept alapján. Sajnos szörnyü ize volt. Nem erre számitottam.:((
Tudna nekem valaki segíteni. Így kezdöként nagyon nehézés 2 hónap után már hiányzik a kenyér.:(((
Miért lett keserü a kenyér?

botao írta...

Szia,
Szerintem a lenmag az oka. Óvatosan szabad csak használni, mert keserű. Pláne sütés hatására :(

Névtelen írta...

Szia.
Nagyon köszönöm a választ. Azthiszem kipróbálom ezt a receptet és meglátjuk hogyan sikerül. Mêg egy kêrdés: mivel helyetesithetö a lenmag?

botao írta...

Hát, az attól függ miben. De ha kis mennyiségben, keverékben használod, akkor nem lehet belőle probléma. Tehetsz bele többet a többi fajtából és kevesebbet a lenmagból.
Arra ügyelj, hogy a kókuszlisztből 1 kanál, az kb. 4 kanál lenmagnak felel meg, mert nagyon jó a nedvszívó képessége.

Fruzsi írta...

Sziasztok!
Nem rég csatlakozta az oldalhoz, 1-2 muffint már megsütöttem, és tök jók lettek, de ez a kenyér.... ez nekem nagy kihívás volt. Régebben kenyérsütő gépben fantasztikus magvas, bogyós, fűszeres kenyereket sütöttem, de ez nem sikerült :( Olyan lett mint egy kupac .... :( mit ronthattam el?
Köszi

Névtelen írta...

Ki próbálom én is.Köszi

Névtelen írta...

Sziasztok! Sajnos nekem se sikerült. Tömör lett nagyon és az íze se volt jó. Vajon mit csináltam másképp

Névtelen írta...

Szia :) tetszik a recept és ki szeretném próbálni, csak egy kérdésem lenne. Kókusz liszt helyett nagyon nagy baj a sima kókusz reszeléket használok?
köszönöm

botao írta...

Szia,
A kókuszliszt jó tulajdonsága, hogy száraz és jól felveszi a nedvességet. A reszelék sajnos nem. Azt javaslom próbáld mandulaliszttel, vagy valami más, hasonló állagú liszttel. Annyi paleo liszt van már, nem is tudom követni.
…És számolj be mindenképpen, hogy milyen lett :)

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...