péntek, november 12, 2010

Liba nem, de köret volt

Igen, elfelejtettem. Én, aki annyira szereti a libamájat, megfeledkeztem a Márton napról, elmaradt a libavacsora. De tudat alatt dolgozhatott bennem valami, mert bár liba nem volt, az ebédhez (grillezett lazac) szánt köret tökéletes lett volna mondjuk egy jó darab ropogósra sült libacomb mellé is: narancsos káposztasaláta. Az első falat után rögtön a fejemhez is kaptam: libát akarok! El is határoztuk, hogy a hétvégén pótoljuk a libavacsorát, és már az sem kérdés, mi lesz mellé a köret. Még nektek sem késő :)
Végre egy könnyed köret, ami túlmutat az általam oly szeretett, de már nagyon unt almás dinsztelt káposztán. Kreatív, színes és könnyedebbé teszi az amúgy oly laktató libamenüt. Mindemellett pofon egyszerű elkészíteni. Ötperces.
Hozzávalók:
  • 1 kisebb fej lila káposzta
  • 2 közepes méretű narancs
  • 1ek olívaolaj
  • fél citrom leve (óvatosan, ízlés szerint adagoljátok)
  • 1ek balzsamecet (eredeti recept szerint almaecet)
  • chili
  • csipet só
Itt kell megjegyeznem, tegnap óta azon gondolkodom, feltölthetem-e a receptet, nem sértek-e vele szerzői jogokat. Hát... végül arra jutottam, talán inkább reklámnak számít, hiszen, ha jól sejtem, többségetek a paleo miatt felhagyott már régen a receptmagazinok vásárlásával. Pedig nem kell! Némelyikben lehet találni néhány 'véletlenül(?) paleo' receptet, vagy könnyen paleosíthatót és tele vannak ötletadó süteményekkel;) Ezt például a tv paprika magazinban találtam és nem kellett semmit változtatnom rajta. Pontosabban: nem kellett paleosítanom.
De hozzá kellett igazítanom az otthon fellelhető alapanyagokhoz. Ez esetben almaecetem nem volt, de gondolkodás nélkül balzsamecetre cseréltem. Gondolom, a recept gazdája már sikítana, hogy ez így egyáltalán nem ugyanaz! És biztosan igaza is lenne. De az áhség nagy úr, és én kétlem, hogy a sarki kisboltban kapok almaecetet.  És lehet, hogy e csere okán (vagy nem), de nekem valahogy hiányzott a só. Nem, a saláta nem sós, inkább édes-savanyú... talán a mesterszakácsok által hangoztatott ízfokozó hatása miatt kellett nekem mégis? Nem tudom. Nekem így lett kerek. És ha kapok a hétvégi libavacsorához almaecetet, azzal is ki fogom próbálni.
Márton nap alkalmából 'erőltetem' itt a libát, de a lazaccal sem volt semmi! Í.F. egyből feltette a 'többször kell elkészíteni' listánkra, amit eddig nagyjából még mindig a répaspagetti vezet.
A tv paprika másnapos finomság -ként ajánlja. És nem az alkoholos mámort követő napra gondolnak, ahogy én balga azt hittem. (Bár szerintem ez sem rossz ötlet, egy kis céklával kiegészítve tökéletes méregtelenítő:) A lényeg, hogy a salátának egy napig érnie kell(ett volna, ha elolvasom rendesen a bevezetőt. De nem tettem, mégis jó lett. Legközelebb.)
Én nem szeretem reszelni a káposztát, egyszerűbb szeletelni és jobban is bírom a kicsit szélesebb, harapható csíkokat. De ízlések és pofonok. Én csíkoztam. A narancsot gerezdjeire szedjük és felkockázzuk (türelmesebbek kis is filézhetik - én egyet így-egyet úgy csináltam:). Majd a salátástálban összekeverünk minden hozzávalót, és tadám: készen vagyunk! Jó étvágyat!

2 hozzászólás:

erzsébetcsizmadia írta...

Hu.Ez nagyon jó.Imádom a nyers káposztát és a narancsot is!A jövő héten megcsinálom.Köszi a receptet.

bermar írta...

Izgalmasan hangzik! A chilire kíváncsi leszek:)

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...