szerda, november 03, 2010

Tökéletes előételt alkottam: libamáj tortácskák

Azaz füstölt libamáj hagymalekvárral, sült almával, tokaji aszús aszpikban.

Imádom a  libamájat, sőt, a kacsamájat is (sőt, minden májat:) Általában salátát készítek hozzá, pirított hagymával, almával, kevés balzsamecettel. Most azonban előételként szerettem volna felszolgálni a legeslegfinomabb füstölt libamájat, amit valaha ettem. A saláta túl sok. De akkor hogyan? Nézelődtem, kutattam receptek után, de sehol nem találtam az igazán 'kompakt' megoldást, ami megfelelt volna az elképzelésemnek. Így rögtönöztem. Magamtól. Teljesen egyedül. És bár a hagyma-alma-tokaji aszú-libamáj klasszikus kombináció, sikerült olyat alkotnom, mely a barátnőm szerint "Michelin csillagos" alkotás! Pont attól a pici plusztól, ahogy az egész összeállt. Nem dicsekedni akarok, de most nagyon büszke vagyok magamra :)
Mielőtt megijednétek, hogy ez túl bonyolult, macerás, és úgysincs gyakorlatotok: NE! Pont az a csodás az egészben, hogy roppant egyszerű! Tényleg pikk-pakk elkészíthető, csak bátorság kell hozzá és a tökéletes füstölt libamáj. Na meg finom, igazi balzsamecet. És máris bezsebelhettek minden elismerést!

Hozzávalók(4 főre):
  • 4 szelet füstölt libamáj
  • 1-2 alma (mérettől függ)
  • zselatin
A Hagymalekvárhoz:
  • 2 fej vöröshagyma
  • xilit
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1-2 korty tokaji aszú
  • 1ek balzsamecet
  • 1tk zselatin
A zseléhez:
  • 1dl Tokaji Aszú
  • 1kk xilit
  • kb. fél zacskó zselatin
  • 1dl víz
Az elkészítés a hagymalekvárral kezdődik. A vöröshagymát megpucoltam, felaprítottam, majd lassú tűzön, némi libazsíron üvegesre pároltam. Sóztam, borsoztam, cukroztam (pontosabban xiliteztem) és leöntöttem egy korty tokaji aszúval. Majd tovább pároltam alacsony hőfokon kb. 30 percig.
Vigyázat, csalok! A tokaji aszú az egyik legédesebb desszertbor. Önmagában nem paleo (szerintem). Fogalmam sincs mekkora a glikémiás indexe, épp elég az, hogy annyira édes, hogy már egy kortytól is összeragad a szám. De (magyarázom a bizonyítványom):
biztosan nem édesebb, mint a sokatok által fogyasztott méz. Ugyanakkor mindössze pár korty + egy deci kerül az ételbe, ugyanannyi vízzel hígítva. Ez oszlik négy felé... Szóval nekem ennyi belefér ;)
Ha megpároltátok és még indig semmi íze, nem kell megijedni! Kapcsoljátok ki alatta a platnit és keverjetek hozzá kb. 1ek balzsamecetet és 1tk zselatint. Most tényleg érdemes egy igazán jó balzsamecetet beszerezni! Nem feltétlenül kell, hogy eredeti modenai legyen (Aceto Balsamico Tradizionale di Modena), mert ennek az ára tényleg elképesztő, de legyen szép sűrű, sötét és édes. És ne a hozzáadott karamell miatt, hanem az érleléstől!
Ha kész, osszátok el a 4 szilikon muffinforma alján. Fontos, hogy szilikon legyen, mert a kész tortácskákat nem tanácsos a fejükre borítani (alulról nem olyan szép látvány:) És vágjatok minden tortácskához egy, 1-2cm vastag libamáj szeletet és igazítsátok a formába a lekvár tetejére.
Az almát meghámoztam, kimagoztam, vékony szeletekre szeltem, mindkét oldalát vékonyan xukroztam és megpirítottam közepesen erős lángon, teflon serpenyőben. Igazából számomra ez volt a legnehezebb, mert mire eltaláltam a megfelelő hőmérsékletet, egy almát már teljesen el is égettem. De ennyit megért! Ezután a libamáj tetejére tettem őket.
Végül 1dl tokaji aszút 1kk xilittel langyosra melegítettem, majd hozzáadtam  kb. fél zacskó (talán valamivel keveseb, de én a zselatinnal mindig bajban vagyok:) 1dl hideg vízben feloldott zselatint. Ha a zselatin teljesen feloldódott és a folyadék egy kicsit kihűlt, ráöntöttem a kész tortácskákra. Hűtőbe vele!
Tipp: egyszerűbb kiszedni a formából, ha ár másodpercre meleg vízbe lógatjátok. Ekkor a szélén oldódik a zselé és elég csak megnyomni a formát, már kint is van!
Jó étvágyat!

4 hozzászólás:

erzsébetcsizmadia írta...

Tökéletes a közelgő karácsonyra! Előételen már nem gondolkodom.

Névtelen írta...

Ez tényleg tökéletes!!!! Libamáj és hagymalekvár!! Istenem! Ki fogom próbálni 100%!

botao írta...

Ha megvolt, gyertek vissza és számoljatok be róla mindenképpen :)

erzsébetcsizmadia írta...

Ez isteni finom!

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...