Mint már említettem, a bejgli az idén nem sikerült elsőre. Az első tészta túl lágy lett, képtelenség volt feltekerni, és a legkevésbé sem lehetett tőle elvárni, hogy kisült állapotban egyben marad. Mivel nagyon bátran vágtam bele, jó sok liszttel, mert hát kell a sok bejgli,egy nagy adag tészta várta a hűtőmben a sorsát.
Azóta rájöttem, van ennek egy nagyon praktikus oldala. Az ünnepi hajtás, vendégeskedés előtt előkészített tésztából bármikor pikk-pakk össze lehet dobni egy friss, meleg süteményt. Nálam ez lett az első.
A tésztához:
- 125g mandulaliszt
- 125g gesztenyeliszt
- 125g vajzsír
- egy csipet só
- 25g porxukor
- 1 egész tojás
- 0,5dl kókusztej
A feltéthez:
- 2-3 alma
- egy hüvelykujjnyi friss gyömbér (ha nincsen: akkor 1-2 teáskanál szárított, darált gyömbér)
- 1-2 evőkanál xilit
- 1 evőkanál őrölt fahéj
A recept már a pitére átkalkulált mennyiségeket tartalmazza :) Ennek kb. a négyszerese volt a bejglitészta. Vagyis: számíthattok még receptekre evvel az alaptésztával :) Az egyetlen jelentős különbség a sikeres bejglirecepthez képest: a töménytelen mennyiségű vajzsír (és ehhez mérten némivel kevesebb kókusztej:) Ez a tészta sokkal lágyabb volt, olyan linzeres-pités jellegű. Adta is magát, hogy valami könnyű feltéttel egy pitét készítsek belőle.
A liszteket a sóval összekevertem, belemorzsoltam a vajat, majd amikor már egyenletesen eloszlott/felszívódott, hozzákevertem a porxukrot. A tojásokat felvertem a kókusztejjel, majd tésztát gyúrtam belőle. Közben pedig arról álmodoztam, mennyire jó lesz, ha egyszer majd lesz egy Kitchen Aid-em, és nem kell saját magam gyúrni a tésztát. Mert ez felér egy edzéssel :D
A vékonyra (kb. fél centi - 8mm) nyújtott tésztát a (nemlétező) piteformámba tettem. Vagyis a gyümölcstorta formámba. Aminek ugye köztudottan emelt az alja. Ennek következtében, ahogy várható is volt, a torta alja beszakadt miután kivettem a formából :D De hogy miért nem tettem akkor inkább sima formába?! Mert lökött vagyok, azért. Nincs oka.
Előmelegített (160 fok, alsó-felső sütés) sütőben kb. 5 percig elősütöttem. Ez idő alatt elkészült a feltét is. Az almákat megpucoltam, felszeleteltem. A gyömbért szintén megpucoltam és hozzáreszeltem az almához. (Tipp! Gyömbér reszelése során fontos, hogy a reszelőre merőlegesen tartsuk a "szálkáit", így azok nagy része nem kerül a süteménybe. Friss gyömbérnél kisebb probléma, de friss gyömbért ritkán kapni.) Cukroztam, megszórtam fahéjjal, összekevertem és az elősütött tésztára egyengettem. További 30-45 percig sütöttem.
Jó étvágyat!
1 hozzászólás:
Szia, ha nincs vajzsirom, mivel javasolod helyettesiteni? Koszi, Orsi
Megjegyzés küldése