csütörtök, február 23, 2012

Meglepetés!

Szándékaim ellenére mégiscsak sikerült összehoznom egy hosszabb téliszünetet itt a blogon. Így arra gondoltam, az "újrakezdés" alkalmából valami olyan recepttel leplek meg benneteket, ami (remélem) mindenkinek örömet okoz. Na, mi van a képen?

Hozzávalók:
  • 150g gesztenyeliszt
  • 150g mandulaliszt (liszt, NEM darált mandula)
  • csipet só
  • 1 egész tojás


Na jó, annyira nem volt nehéz kitalálni: paleo tészta! Igen, tészta. Nem tudom, próbálkozott-e már valaki ilyesmivel. Nekem sokáig eszembe sem jutott. Mert minek. Az egyetlen tészta, amiért paleo előtti időkben rajongtunk, a bolognai, tulajdonképpen finomabb tészta nélkül. Aztán valahogy előkerült a konyhaszekrény mélyéről a soha nem használt, nemistudomhonnanvan tésztagépem, és csak előbújt a kisördög. Hát megpróbáltam. És ami a legmeglepőbb: sikerült! Se nyújtás közben, sem a forró vízben nem esett darabjaira, nem lett belőle kása. Ráadásul egészen egyszerű.

A liszteket a sóval elkevertem, majd a tojással kemény tésztává gyúrtam. Akinek nincs tésztagépe, az ezen a ponton egyszerűen nyújtsa ki (szórjatok alá valamilyen paleo lisztet!) és szabdalja fel kedve szerint.

A tésztagépemmel kicsit nehezebb dolgom volt, mert a tészta még nem volt elég kemény (géptípus függő), viszont kézzel képtelenség több lisztet belegyúrni. Ezért belemártogattam egy adag tésztát a lisztbe, többször áttekertem a gépen, majd mártogattam, majd megint tekertem, míg elég kemény nem lett. Kicsit melós, de így legalább igazán vékony lasagne tésztát is sikerült készítenem. (Amit végül bolognai szósszal ettünk meg, és ismét megállapítottam, hogy én ezt tészta nélkül jobban szeretem.:)

Nyújtás, vágás után kiteregettem a ruhaszárítóra (a vékonymetéltből kontyot formáltam és a radiátorra került) és kiszárítottam. A fenti adagból kb. háromszor laktunk jól (2 fő).

Hogy meddig áll el? Fogalmam sincsen. Az utolsó adagot 2 héttel a tészta elkészülte után főztem ki és még semmi baja nem volt. De mégiscsak nyers tojás van benne, nem árt óvatosnak lenni.

A kedvenc fogásom, mert ezt másképp tényleg nem lehet, a fokhagymás (nyers fokhagymaszeletek) olívaolajos tagliatelle volt. De az biztos, hogy én nem kezdek tésztagyártásba, tiszta liszt volt a konyhám! :) Persze, ez rutinnal biztosan kiküszöbölhető... de annyira nem is hiányzik. Megtartom "ünnepnapokra".

Ti próbálkoztatok már tésztával? Ha nem, próbáljátok ki, egyszer megéri!

5 hozzászólás:

Névtelen írta...

Szia!

És nem lett gesztenyeízű? Én eddig még bármit csináltam, amiben gesztenyeliszt volt, az egy az egyben gesztenyeízű lett.
Amúgy már nagyon vártam, hogy valaki kikísérletezze a paleo tésztát, mert nekem spec. a bolognai cukkinival vagy zöldséggel nem igazán jött be. Nem volt rossz, csak köze nincs az eredetihez.
Káposztás kockára érik nagyon az elhatározás ...

botao írta...

Sosem azt kell keresni, milyen az "eredeti"... a lenyeg, h amit eszel, az finom :) Mi a bolognait pl. magäban esszük, parmezannal. Mar önmagaban s rengeteg zoldseg van benne (repa, zeller, hagyma)...a kevesebb neha több:)

A teszta persze nem olyan, mint amit a boltok polcarol leemelsz, a gesztenyeliszt izet nem lehet "elrejteni"... bar en nem emlekszem, hogy annyira dominalt volna. De ha tartasz töle, esetleg probalkozz 200g mandulaliszt, 100g gesztenyeliszttel.

Andrea írta...

Sziasztok!
tészta jól hangzik, de annyira nem hiányzik, hogy az egész konyhában Holle-anyót játszak :)
Engem az érdekelne igazán, hogy melyik lisztet hogyan, mire használjam, vagy mire ne, hogy milyen jellemző tulajdonságaik vannak, vagy mit mivel érdemes helyettesíteni. Egy-két dolog már tisztul, pl. hogy melyiknek mennyire domináns az íze, de a keverési dolgokat egyszerűen nem értem a receptekben. Pl. itt sem lehet véletlen hogy gesztenyeliszttel próbálkoztál és nem pl. szezámliszttel.
Szóval ezen a téren nagyon hálás lennék némi iránymutatásért. Vagy ha valahol már van erről szó, akkor lécci küldjetek linket.
Előrre is nagyon köszönöm!
Andi

kukta írta...

Sziasztok!
Szerintem a só miatt nem tudtad elég keményre gyúrni a tésztádat.
Buza-lisztnél se használunk sót,mert ellágyul a tészta.
Amúgy keverve /gesztenye-mandula /a két lisztet biztos nagyon finom lehet.
Szárítás után valószínű hogy bír annyit mint a bolti,hagyományos tészták.
üdv:Pisti

Horaand írta...

Sziasztok!
En megcsinaltam, de az eredeti aranyokkal nekem csak morzsa lett, koze nem volt a tesztahoz. ("naturkukta" lisztet hasznaltam) persze nem adtam fel, raktam hozza meg egy tojast es nemi vizet, igy mar jo lett. Nyujtas, csikozas, szaritas, fozes utan nagyon finom lett! :) Koszonom az otletet. Azert erdekelne, hogy mit rontottam el? Bar, ha nekem csak plussz tojassal es vizzel mukodik, azt se banom, mert igy is remek. :)

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...