kedd, november 08, 2011

Az elfelejtett tök

Upsz! Ezt a receptet még a megboldogult laptopomban felejtettem. Tavaly télről. De ismét szezonja van a töknek... jobb később, mint soha :) Íme!

Vannak időszakok, amikor rákattanok egy ételre, és hetente többször is főzök/sütök  belőle valamit. Van, hogy egy szakácsra kattanok rá, és hetekig a receptjeit bújom. Ez esetben a kettő együtt jött elő: már megint sütőtök és már megint Jamie Oliver. Igen, Jamie: mert kreatív, egyszerű, és mégis meglepő ízkombinációkat alkot. Mert nem elijeszteni akar a főzéstől, hanem bátorít. És a tök? Hát, mert annyira egészséges és sokoldalú. Azt mindenki tudja, hogy a tök tele van vitaminokkal (legfőképp persze A vitamin). De tudtátok, hogy 100g sütőtök energiatartalma mindössze 40kcal, és ami a legpaleóbb: 24mg omega-3-at és csak 14mg omega-6-ot tartalmaz? (Forrás: Nutritiondata) Elég, ha csak felszeletelem, bedobom a sütőbe és máris kész a legegyszerűbb, legnagyszerűbb köret sültekhez,  grillhúsokhoz, halakhoz, de akár pörkölt mellé is kiváló. Aki nem hiszi, járjon utána ;) Ám néha nem árt a változatosság, pláne ha köretről van szó.



Hozzávalók:
  • 1 nagy sonkatök
  • 1 szárított chili
  • 1 marék friss zsálya
  • 1 rúd fahéj darabokra törve
  • frissen őrölt fekete bors
  • olíva olaj


Melegítsétek elő a sütőt 180 fokra. A tököt szeleteljétek fel, magozzátok ki és helyezzétek egy tepsibe. Magokat nem eldobni! A chilit egy csipet sóval törjétek össze egy mozsárban, majd adjátok hozzá a fahéj darabokat, a zsályát és annyi olíva olajat, hogy ellepje. Keverjétek össze és mehet a tökre! Majd sózzátok, borsozzátok és szórjátok rá a tökmagokat. Sütőbe!
Az eredeti recept szerint 30 percig alufóliával lefedve, majd 10 percig fólia nélkül kell sütni. Én egyszerűen csak beteszem a sütőbe, fólia nélkül, és 30-45 percig sütöm.

Jó étvágyat!

Ui.: Ezennel ünnepélyesen megfogadom, hogy ezentúl a saját receptek publikálására törekszem, és a lehető legkevesebbet "lopok" :)

1 hozzászólás:

Névtelen írta...

Én is imádom a tököt, ilyenkor a tök-időszakban le se tudunk róla szakadni, állandóan megy a sütő. Reggeli-köret-desszert, minden egyeben. :)

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...