csütörtök, november 10, 2011

Tökös muffin

Igen, megint tök. Szeretjük, na. 


Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 6 púpozott EK darált dió
  • 6 púpozott EK pirított, darált mogyoró
  • 2 púpozott EK kókuszliszt
  • 1/4 sült sütőtök
  • 4 dl narancslé
  • 1 vaníliarúd
  • 1 nagy hüvelykujjnyi friss gyömbér (meghámozva, lereszelve)
  • 1 TK őrölt fahéj (vagy ízlés szerint)
  • 3+1 EK Xukor Zéró
A Cukormázhoz:
  • 5 EK Xukor Zéró
  • 0,5 dl víz
  • 0,5 dl citromlé
Hogy mennyi is pontosan az az 1/4 sütőtök, azt mérleg híján sajnos nehéz megmondani. De pár gramm ide vagy oda, nem tesz semmit. Kicsit nedvesebb lesz a muffin. Száraz úgysem lesz, mint a bolti répatorták. Igazi tökkel ez lehetetlen :)
Első lépés: kapard ki a megsült tököt a héjából. Ha a tepsid alján van némi karamellizálódott "töklé", kapard hozzá bátran! Egy botmixerrel keverd át, hogy egyenletes masszát kapj, majd tedd az egészet egy nagyon apró lyukú szűrőbe, tedd félre, hagyd lecsöpögni. Meg fogsz lepődni, mennyi víz csöpög ki belőle, pláne ha frissen sült épp. (Ha előző nap sütötted, akkor már nem alig ereszt levet. De nem árt az óvatosság!)
Ezután öntsd a narancslevet egy edénybe (türelmesebbek filézhetnek is narancsot:) és kezdd el melegíteni. Minél lassabban, annál jobb. Kapard ki a vaníliarudat, és mind a magokat, mind pedig a vaníliaszálat add a narancsléhez. Addig kell főzni, míg alig marad fél deci az edény alján (vagy kevesebb). A lényeg, hogy egy jó sűrű, ragadós masszát kapj. Ha kész, tedd félre kihűlni!
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra (alsó-felső sütés).
A tojásokat válaszd szét. A sárgáját keverd el 3 EK Xukor Zéróval míg a Xukor beleolvad és egy szép krémszínű lesz. Ezután add hozzá a kihűlt, lecsöpögtetett tököt, a reszelt gyömbért, a fahájat és a kihűlt narancsesszenciát (természetesen a vaníliarúd nélkül:). Dolgozd össze, majd jöhetnek bele a lisztek szép sorjában.
Végül a verd a tojásfehérjét 1 EK Xukor Zéróval kemény habbá, és egy kézi habverő segítségével kanalanként dolgozd bele a masszába. Mehet is a kivajzsírozott muffin formákba és a sütőbe. 170 fok, kb. 40 perc.
Ha kihűltek a muffinok (és még maradt belőlük:), akkor jöhet a Xukormáz. Forralj fel 0,5 dl vizet, majd adj hozzá 5 EK Xukor Zérót. Vedd vissza a hőmérsékletet alacsony fokozatra. Add hozzá a citromlevet, alkalmanként kevergesd és várj, míg kicsit besűrűsödik. Jól lehet tesztelni egy kanál segítségével: mártsd bele a kanalat, és ha szépen rászárad a máz, akkor kezdheted mártogatni a muffinok tetejét. Tapasztalatom szerint hatékonyabb a muffinokat mártogatni, mint a mázat kanalazni. Így nem csöpög mellé a xukormáz fele és mindenhol egyenletesen eloszlik. FIGYELEM! Véletlenül se mártsátok az ujjatokat a meleg szirupba. Kerüljetek vele minden direkt testi kontaktust, mert megbánjátok, én mondom! Nagyon tud fájni :D
Jó étvágyat!
Figyelem! Sütőtök, narancs redukció: magas GI!

2 hozzászólás:

Névtelen írta...

1/4 sütőtök az mennyi? Kisebb-nagyobb tökök vannak a piacon. Köszönöm válaszod, Karulino

botao írta...

Szia,
Most látom csak, hogy írtál, bocs a megkésett válaszért.

Hát, ekkor még nem volt mérlegem, így marad a "megérzésre". De pár dekával több vagy kevesebb... nem befolyásolja lényegileg a végeredményt. Mondjuk egy normál/közepes méretű tök üreges részének a fele.

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...