szombat, december 31, 2011

Szilveszteri sütemény (nem csak) babonásoknak

Sokfajta babonás étel köthető a szilveszterhez. A malac szerencsét hoz, a lencse pénzt. Utóbbival azonban van egy kis gond: hüvelyes. Vagyis nem paleo. Na de, akkor ha babonás paleosok vagyunk hogyan lesz pénzünk jövőre?!?!? Egyszerűen: felejtsük el az aprópénzt és süssünk helyette aranytömböket: financier! A sütemény Párizs tőzsdenegyedéből ered és neve onnan származik, hogy leggyakrabban téglalap alakúra sütik és így az aranytömbökre emlékeztet. Lehet speciális "financier" formát is vásárolni, de mivel még nem próbáltam korábban és nem tudtam, hogy hagyományt teremtek-e vagy sem, nem fektettem be. Úgy döntöttem, az idén aranytallérokat sütök a muffin-formák aljában. 
Az első adag már el is fogyott. Ma sütöm a következőt, hogy még holnapra is legyen. Még bőven van időtök nekilátni, nem bonyolult és hamar kész :)


Hozzávalók:
  • 20 dkg vajzsír
  • 1 vaníliarúd
  • 5 dkg darált mandula
  • 5 dkg mandulaliszt
  • 5 dkg porxukor xilit (elhagyható)
  • 10 dkg xilit
  • egy csipet só
  • 3 tojásfehérje
A vajzsírt felolvasztjuk és "megpirítjuk" a tűzhelyen, majd belekaparjuk a vaníliát, beletesszük a kikapart rudat is, had ázzanak ki az aromák és félretesszük.
Összekeverjük a lisztet, a mandulát, a sót és a xukrokat. Én tettem bele porxukrot és kristályxukrot is, de szerintem a porxukor simán elhagyható. Eszméletlenül édes lett :) 
A tojásfehérjét felverjük. Nem kell iszonyatosan kemény habbá, csak annyira, hogy kifehéredjen teljesen. Aztán hozzákeverjük a szárazanyagokat. Majd lassan (nem egyszerre) a vajzsírt is. 1-2 órára hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A muffin-formák aljába 1-1 nagy evőkanálnyi tésztát tettem. A tészta ilyenkorra már keményre fagy, de nem szükséges belenyomkodni a formába. Majd beleolvad szépen magától. A sütési idő 20-25 perc, sütőtől és sütemény vastagságtól függően. 
Az ötletet egyébként Chili&Vanilia oldaláról "loptam", már régóta szemezgettem a recepttel, a szilveszter tökéletes alkalomnak tűnt a kipróbálására. Csak a lisztet kellett kicserélni és egy kicsit az arányokon változtatni... isteni finom lett. Kívül ropogós, belül krémes, isteni vaníliás. Emlékeztet a babapiskótára, csak ugye az kívül-belül száraz. 
Na, nekiláttok? Vagy esetleg kivételt tesztek és jön a lencseleves/főzelék? Vagy semmi babona?

7 hozzászólás:

Névtelen írta...

Szia Botao!Nagyon tetszik a recept, de hány tojásfehérjét használtál hozzá?Köszönöm.Ági

Névtelen írta...

Igen, a tojáson én is gondolkodtam, végül kettőt tettem bele, de én úgyis csak érzésre mérem a dolgokat. Viszont így nem lett elég lágy, tehát vizet is tettem bele (nem kellett volna?). Az eredmény: elég puha lett a keksz, bár én nem bánom:-)
Még egy kiegészítés: én tettem bele porrá őrölt, bio (xilittel)kandírozott narancshéjat. Nagyon feldobja az ízhatást! De az egész keksz szuper úgy, ahogy van!
Üdv,
MW

kismonika írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
kismonika írta...

Szia Botao!
MW annyira dicsérte a kekszet, én is kipróbálnám. Teflonos muffin sütőből jól kijön, vagy kiolajozod, vagy teszel bele kapszulát?
Köszi a segítséget

Lillus

Névtelen írta...

Amíg Botao válaszol:
Nekem szilikonos muffin sütőből kijött, a papírba viszont beleragadt.
Üdv, MW

botao írta...

Hú, tiszta lökött vagyok, kifelejtettem a tojásfehérjét a listából :) Elnézést, már javítottam is! 3 tojásfehérje.

Végeredményként ne egy tipikus kekszre számítsatok: ez olyan igazi, szupervajas, lágy keksz. Belül ollós, krémes, ragadós, kívül ropogós :) Az egésznek a lényege, az íze, az a barnás vajzsírban és a vaníliában rejlik.

Én szilikonosban sütöttem, abból jól kijött. De ez annyira vajas tészta (több a vaj mint a liszt, ha megnézitek az arányokat), szerintem a teflonból is ki kell jönnie. Sajnos már nem tudom kipróbálni, mert nekem a teflonos muffinforma csak pár sütés erejéig működött papír nélkül, aztán minden beleragadt. Szóval berágtam rá és kikukáztam.

A narancshéj szuper ötlet! Chili&Vanília pl. csokidarabokat ajánl :)

saxo írta...

Szia!

A vajzsírt szerinted helyettesíthetném sertészsírral, vagy kókuszzsírral? Nem az íze, az állag miatt kérdezem, mert nem ismerem a vajzsírt, nincs mihez viszonyítanom.

Köszi: Zsuzsa

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...