kedd, november 22, 2011

Gesztenyés torta (és falatkák)

Sütöttem egy születésnapi tortát. Általában eléggé kritikus vagyok magammal. Néha talán túlzottan is. De most azt kell mondjam: ez egy "ki kell próbálni torta"! Ebben (remélem) megerősítenek azok, akiknek a paleo partin jutott a gesztenyés tortából vagy falatkákból (mert a paleo partira ugyanezt a tortát készítettem, falatkák formájában. Sajnos az utolsó utáni pillanatban pofára ejtettem a falatkák "tetejét". Gesztenyemasszástól. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy félig a helyére, félig az asztalra esett. De megviselte az esés, és darabjaira törött. Így, hogy mentsem ami még menthető és legalább pár kockát vihessek, kénytelen voltam kirakósat játszani. Egy tányérra való összejött :)
A lényeg:  a két sütemény receptje ugyan az. Kivéve, hogy a falatkákhoz elég fele annyi gesztenyekrém (ugyanannyi tésztából 2 piskótalapot sütünk csupán). Valamint, a hűtőm hiányos tartalma okán, más "lekvárral" voltak megkenve. Rögtönözni kellett. 


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 12 tojás 
  • 100g vajzsír
  • 1 vaníliarúd
  • 7+1 EK (130g) xilit
  • 16 púpozott EK (220g) pirított, darált mandula
  • csipet só
A gesztenyekrémhez:
  • 500g natúr gesztenyepüré
  • 5 EK (50g) porxukor
  • 200ml kókusztej
  • 1dl rum 
  • 1 vaníliarúd
A "lekvárhoz":
  • 4 EK natúr, vagy fahéjjal édesített szilvalekvár
  • 1 kupaknyi rum
  • (1 KK xukor)
vagy:
  • 1 nagy marék mazsola
  • (1 kupaknyi rum)
A cukormázhoz:
  • 125g kókuszzsír
  • 6 EK (60g) porxukor)
  • 1dl kókusztej
Tejszínhab extra:
  • kókusztej (sajnos guargumival)
  • habszifon+patron
A sütés a tésztával kezdődik. A sütőt előmelegítem: 180 fok, alsó-felső sütés. Felolvasztom a vajzsírt, belekaparom a vaníliát (amíg melegszik, a kikapart rudat is beledobom, mert nagyon sok aroma található benne:). A tojásokat szétválasztom. A sárgáját habosra keverem 7 EK xilittel, majd hozzáadom a pirított, majd ledarált mandulát. Aztán lassan hozzákevergetem a vajzsírt. Ekkor egy sűrű, nehezen keverhető tésztát kapok. Félreteszem. Felverem a tojásfehérjét egy csipet sóval és egy EK xilittel kemény habbá. Először még géppel, 1-2 kanál habot keverek a kemény alaphoz, hogy fellazuljon. Aztán a maradék habot kézi (nem elektromos) habverővel "aláemelem". Így nem törik össze a fehérje, és sütőpor/szódabikarbóna nélkül is laza, levegős tésztát kaptok (mint a képen:). Ha az összes fehérje beledolgozva, egyszer még átmegyek rajta a gépi keverővel a legalacsonyabb fokozaton. Csak hogy egyenletes legyen a tészta és ne maradjon sehol "habcsomó". Szemmértékkel osztottam el a torta esetén 3, a falatkák esetén 2 részre. (Utóbbiról sajnos nincsen kép, a fent említett okok miatt. De egyszerű a képlet: két "piskótalap" között 1 réteg lekvár+gesztenyekrém töltelék, tetején cukormáz.) Minden lapot kb. 25 percig sütöttem. A tésztával semmit nem kell csinálni. Se hűtőbe tenni, se semmit. Várta szépen a sorát a konyhaasztalon. 
Amikor az első lap a sütőben volt, feltettem főni a gesztenyét, minden összetevővel. A vaníliát belekapartam, és a szárakat (mint a vajzsír esetében) itt is beledobtam. Sőt, hozzáadtam a vajzsírból kimentett vaníliaszárakat is. Csak akkor halásztam ki őket, amikor már kentem a masszát a süteményre. Gyakori kevergetés mellett, közepes-inkább alacsonyabb hőfokon főztem. Eleinte folyékony, de szép lassan besűrűsödik. Addig kell főzni, míg egy kemény, de még kenhető masszát kaptok. Én, bevallom, a végén adtam hozzá egy extra kupaknyi rumot (+2 perc főzés), mert szerettem volna, hogy az aromája mindenképpen érződjön a gesztenyében. Kb. mire a második lap is megsül, kész a krém is. Vigyázat! Kihűlés közben még keményedik. Ha nem kenhető, öntsétek fel nyugodtan egy kis hideg kókusztejjel.
A szilvalekvárt (Culinarisban vásárolt, fahéjjal ízesített) épp csak összemelegítettem az egy kupaknyi rummal. Erre azért volt szükség, mert a lekvár önmagában túl kemény volt és képtelenség lett volna rákenni a puha tortalapra. Ízlés szerint xukrozhatjátok is, én egy kávéskanálnyit tettem bele mindössze.
Ha a mazsolás verziót készítitek, áztassátok azt 10-15 percre jó meleg vízbe, hogy megpuhuljon. Aztán turmixoljátok össze, csak nagyjából, a kupaknyi rummal (opcionális) és már kenhetitek is a tortalapra.
A cukormázhoz a kókuszzsírt felolvasztottam, beletettem a xukrot és hozzáöntöttem a kókusztejet. Majd gyakori kevergetés mellet főztem (forraltam) kb. 15 percig. Vigyázat, könnyen kifut! Mielőtt a mázat a tortára öntenénk, mindkettőnek jól ki kell hűlnie. De legalábbis a tortának mindenképpen. A mázat csak addig kell hűteni, míg az edény szélein látjuk, hogy dermedni kezd, de a közepe még folyékony. Jó bőven öntöttem a torta közepére, és gyorsan elkentem rajta. Szerencsés esetben szépen szétfolyik szinte magától, és ha a torta elég hideg volt, akkor gyorsan megdermed.
Ééééés, igen! Felfedeztem, hogy kókusztejből is lehet tejszínt készíteni! Jupiiii!!!! Igaz, gyorsan összeesik, de a formáját tartja és ha a süti a hűtőben van, nem fog megolvadni és lefolyni sem. Erre (szerintem) csak azok a kókusztejek alkalmasak sajnos, melyek tartalmaznak valamilyen hozzáadott anyagot. Az, amelyik könnyen vízre és zsírra esik szét... nem próbáltam, de szerintem kudarcba fulladt kísérlet lenne. Én azt használtam, ami papírdobozban van és kék-fehér(-sárga?) a csomagolása. Most nem jut eszembe a neve és nem találom az interneten sem, de pótolom, ígérem :) A torta tetejére habszifonból nyomtam formákat, az oldalára egy szilikon lapát segítségével paskoltam fel a szifonból kinyomott tejszínt. Végül egészen torta kinézetűre sikerült. Próbáljátok ki!

2 hozzászólás:

Névtelen írta...

Szia!
Ha burgonyát a paleo ét nem enged fogyasztani, akkor gesztenyét miért?
A burgonya: Egy-egy kifejlett gumó normális tömege 40–200 g, és többnyire mintegy:18% keményítőt, 1–2% fehérjét, 110–180 mg/kg B-vitamint, 700–1000 mg/kg C-vitamint, valamint kevés A- és K-vitamint tartalmaz.
A gesztenye: legfőbb jellemzője, hogy rendkívül sok szénhidrátot - 100 grammja 28-44 grammot -, azon belül pedig 17-25 % keményítőt tartalmaz. Ugyancsak gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás (4,8%).

Andi

botao írta...

Szia Andi,
Bevallom, már fogalmam sincsen :D
De ha csak a kerülendö keményítötartalombol indulunk ki: milyen gyakran ennél krumplit ha 'lehetne'? ...Ès milyen gyakran eszel gesztenyét?

De azért majd kutakodom a valódi válasz után :)

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...