Ki voltam éhezve avokádóra. Hetek óta kerülgettem a zöldségespultokban található mini "avokádó utánzatokat" aranyáron. Aztán lett. Kettő. Szupermini. És az egyszerűség kedvéért avokádókrém. Terv szerint mini palacsintákat gyártottam volna hozzá, de a sors másképp döntött. Így megszületett második "kenyérpótlóm" (évente egy épp elég:). Lapos kenyér. (Nincs ennek valami jobb neve?!)
Hozzávalók:
Lapos kenyér:- 2 tojás
- 3dl kókusztej
- 1 bögre (100g) mandulaliszt (igazi liszt, NEM darált mandula!)
- csipet só
- 1 nagy (2 kisebb) avokádó
- 1 TK citromlé
- fél fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 szárított chilipaprika
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 keményre főtt tojás
- 1 EK oívaolaj
A palacsinta-terv jó lehetőségnek tűnt a mandulaliszt kipróbálásához. Korábban már nagyon finom palacsintákat sütöttem normál őrölt mandulából. Gondoltam (bár már magam sem tudom miért), ez most még tutibb lesz. De már a liszt kibontása után rá kellett jönnöm, tévedek. A mandulaliszt zsírtalanított mandulából készül. Állaga, jellege a zsírtalanított kókuszból készült kókuszlisztéhez hasonlít. Jó hír, hogy magas a nedvfelszívó képessége, így jóval kevesebb kell belőle pl. egy piskótatésztához, mint sima mandulából. Rossz hír, hogy "morzsálódik". Sosem fog palacsintatésztává összeállni. Ellenben lapos paleo kenyér elkészítésére kiváló. Íme: melegítsétek elő a sütőt 180-200 fokra (hőlégkeveréses+alsó-felső sütés... de tulajdonképpen lehet, hogy ez teljesen mindegy), keverjétek össze a hozzávalókat, majd egyengessétek el a zsírpapíron és mehet is a sütőbe. Kb 10 perc.
Az avokádókrém sem sokkal bonyolultabb: Főzzétek keményre a tojást. Ez idő alatt: hagymapucolás, avokádó kikaparás, rögtön bele az aprítóba, rá a citromlevet és összeturmixolni, hogy meg ne barnuljon! Ízesítés, fűszerezés, tojás hozzáad, pépesre turmixolás. Jó étvágyat!
Az avokádókrém sem sokkal bonyolultabb: Főzzétek keményre a tojást. Ez idő alatt: hagymapucolás, avokádó kikaparás, rögtön bele az aprítóba, rá a citromlevet és összeturmixolni, hogy meg ne barnuljon! Ízesítés, fűszerezés, tojás hozzáad, pépesre turmixolás. Jó étvágyat!
1 hozzászólás:
lepénykenyér?? pászka?? ...
vannak még ötleteim :-)
Megjegyzés küldése