péntek, május 07, 2010

Grillezett lazac, narancsos édesköménnyel

Az édesköményt valaki vagy nagyon szereti, vagy ki nem állhatja.... vagy még nem próbálta. Pedig nagyon egészséges, (étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, puffadásgátló, tejszaporító hatású, valamint aktiválja a női hormonokat, és ezzel enyhítheti a klimax tüneteit) és alig van benne kalória (31kcal/100g)!  És tudtátok, hogy az Abszint egyik fő összetevője? A narancsos édeskömény pedig az utóbbi időben az egyik kedvencem.
Hozzávalók:
  • 500g lazac (vagy bármilyen tengeri, grillezni való hal, de lazaccal a legfinomabb :) 2 közepes édeskömény gumó
  • 4 narancs
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt fekete bors
  • chili
  • (ánizs), (gyömbér)
Az étel elkészítése roppant egyszerű lenne, ha nem kellene a narancsokat filézni. De sajnos kell (ha csak nem kaptok CUKROZATLAN konzervet)... De amint ezzel megvagytok, higgyétek el, pillanatok alatt kész:
Helyezzetek egy serpenyőt a tűzhelyre egy teáskanál vajzsírral és már kezdhetitek is előmelegíteni közepesen erős-erős fokozaton (nálam ez a 6. fokozat a 6-ból:) Az édeskömény gumókat negyedeljük, a torzsáját kivágjuk és kb fél cm vastag csíkokra szeleteljük, a szárával együtt. A zöldjét félretesszük, jó lesz később a díszítéshez. A fokhagymát szintén megpucoljuk és a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk. Ha szeretitek a gyömbért, akkor kb. egy hüvelykujjnyi nagyságú darabot pucoljatok meg készítsetek elő. Ekkor kezdhetitek melegíteni a grillserpenyőt a  lazacoknak, szintén egy teáskanál vajzsírral (5. fokozat a 6-ból:)
Először az édeskömény kerül a számára előmelegített serpenyőbe, ahol kb 2-3 percig folyamatosan kevergetve megpirítjuk. Ezután visszakapcsolunk közepes fokozatra és már mehet is mellé a többi hozzávaló: narancs filé (a levével együtt), fokhagyma szeletek, (gyömbér, apró kockákra vágva, vagy belereszelve),  fűszerezés: só, bors, chili és esetleg pár csipet ánizs, majd hagyjuk lassan főni a levében (de néha azért kevergessük meg).
Most jönnek a lazac szeletek a serpenyőbe. Fűszerezni ráérünk sütés után is (néhány mesterszakács szerint a húsoknál minden esetben ez a megfelelő eljárás), vagy amíg az egyik fele pirul, sózzuk, borsozzuk a másik felét. Hogy meddig kell grillezni, az erősen függ a lazac vastagságától és az egyéni ízléstől. Én úgy szeretem, ha kívül ropogós barnára pirult, a belseje pedig 'üvegesre' párolódott. Ehhez egy vastagabb szeletet kb 2-2 percig kell grillezni mindkét oldalán. Ha ez kevés lenne, vegyük le a serpenyőt a tűzről és hagyjuk állni a lazacszeleteket még pár percig.
Tálaláskor az édeskömény zöldjét a köretre csipkedjük,  a lazacszeletekre pedig narancshéjat reszelünk. Jó étvágyat!

U.i: Sajnos a mi lazacunk ez alkalommal levet eresztett (valószínűleg nem volt még elég meleg a serpenyő), így csak az egyik oldala pirult meg igazán. Sebaj, így is nagy sikert aratott nálunk! A grillezést pedig tényleg ki kell tapasztalni és sokat kell gyakorolni, hogy végül "csuklóból" eltaláljuk hogyan süssük a húst tökéletesre :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...