szerda, május 26, 2010

Paleo sajttál

A hétvégén sajnos elcsábultunk! Van a közelünkben egy kedves kis borbolt, ami már legalább 20 éve üzemel ugyanazzal a tulajdonossal. Mindent tud a borokról, és bármi kérdésünk van (de ha nincs, akkor is:) rengeteget mesél, tanít, okít. Szükség is van rá, mert borszakértők nem vagyunk :D Na meg sajtszakértők se, de erről még később. Szóval, először csak egy üveg finom bort kerestünk, csak úgy, iszogatni. Találtunk is egy fűszeres traminit (száraz, fehérbor), amiben ráadásul az eladó szerint cukor sincsen (de ennek legközelebb alaposabban utánakérdezek)! De sajnos ezt is megemlítette, mennyire passzol ez a bor a finom, érett sajtok mellé. Hát ennyi kellett! A bevásárlás hátralévő részében már csak arra tudtam gondolni, mikor támadjuk ár meg a sajtpultot?!
Tulajdonképpen minden sajtot érlelnek több-kevesebb ideig (kivéve a krémsajtokat). A minőségi sajtok érlelési ideje  még törvényileg is szabályozott. Érett sajtnak az igazi kemény sajtok számítanak. Ezeknek van egy minimum érlelési ideje, ami után már fogyasztható, de ez általában még közel sem azonos a teljes érlelési idővel, ami után a sajtok felfedik teljes aromájukat. Például: a parmezán 12 hónap után fogyasztható, de 2 év kell, hogy teljesen megérjen. A kemény sajtok egytől egyig zsírosak, minimum 45% zsírtartalommal.
Én imádom a sajtokat! Apró kockákra vágom, és legtöbbször szőlővel, almával és dióval eszegetjük. Teljesen el tudok veszni a kóstolgatásban. Lassan, alaposan megrágok, megízlelek minden falatot. Sajt önmagában, sajt dióval... mihez passzol jobban, hogyan változik az ízhatás szőlővel, borral... Nagyon összetett és érdekes ízélmény.
A bal felső sarokban: Don Bernardo Manchego. Ez egy spanyol sajt, Kasztília-La Manchából (Don Quijote de la Mancha:). Ez azt is jelenti, hogy csak és kizárólag ott állíthatják elő, a  Manchega juhok tejéből. Aromája lágy, enyhén savanykás, zöldfűszeres. Az egyetlen sajt volt a tálon, amihez nekem hiányzott egy falat sonka. A szőlő inkáb elnyomta az ízét és az almához sem passzolt túlságosan.
Középen: holland Landana, ennek is az "öreg", vagyis a legérettebb verziója. Nem egy sajtkülönlegesség, csupán egy nagyon érett kecskesajt, erős kecskesajt aromával. De ettől még nagyon finom :)
A jobb felső sarokban: "1000 nap sajt". Ez egy holland sajt, tehéntejből, 1000 napon át érlelve. Nagyon nehéz szeletelni, kicsit porhanyós, magától szétesik. Az íze  nagyon intenzív, sós (de olyan finom só jelleggel) és enyhén édes. Jól passzolt mindenhez a tálon, de nagyon laktató így sokat nem lehet egyszerre megenni belőle :)
Alul: 2010 világbajnoka, a svájci Gruyére (más néven Greyerzer).  Védett eredetű sajt , tehéntejből.  5 hónap érlelés után fogyasztható, de teljesen 8-12 hónap alatt érik meg. (Az extra érett változatának legalább 15 hónap az érlelési ideje!) Ha a Gruyére sajt igazán érett, érezhetjük a kristályokat a nyelvünkön :) Zsírtalralma 49-53%. Én pikáns, diós aromája miatt imádom, dióval és szőlővel nagyon finom!

1 hozzászólás:

Névtelen írta...

"a kemény sajtok egytől-egyig zsírosak..." kijelentéssel vitatkoznék, bár nagy általánosságban igaz, de azért ott van rögtön maga a parmigiano reggiano, csak 32% zsírtartalommal, vagy a svéd svecia, 28% zsírtartalommal, hogy a svájci schabzigerről ne is beszéljünk, a maga kerek 1%-ával.

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...