hétfő, május 17, 2010

Csokicsoda

FONTOS MEGFIGYELÉS - változás a receptben: ne a masszát kanalazzátok a felvert tojásfehérjéhez, hanem FORDÍTVA!!! Így nem lesz darabos. És ennek örömére egy új recept a csokicsodából: Töltött muffin csokicsoda

Kicsi fáziskéséssel ugyan, de íme: ez a nagy barna paca, a sütemény, amit még múlt hétvégére ígértem: a kedvenc csokoládétortánk! Bárcsak tudnék úgy fényképezni, hogy lássátok is mennyire guszta! De ígérem, fejlődök még e téren és egy új fényképezőgép is kilátásban van :)
Hozzávalók:
  • 8 tojás
  • 4 evőkanál vajzsír
  • 8 púpos evőkanál kakaópor
  • 8 teáskanál xilit
Kivételesen egy nagy tortát sütöttem, mert vendégségbe mentünk és mindenképpen el akartam kerülni, hogy mindenféle 'paleotlan' süteménnyel kínáljanak. Így mi vittük a desszertet (és mi főztük a főételt is;) És bár a többiek jól megrakták tejszínhabbal, így is nagy sikert aratott.
Szóval, a torta még így sem lett túl magas, kb. 4-5cm, de mivel tölteni nem akartam, mert önmagában is isteni, elég is volt. De ha kicsit többre/nagyobbra vágytok, egy nagy tortaformához akár duplázhatjátok is az adagot.
Az elkészítés roppant egyszerű: melegítsétek elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés) és vajazzátok (ill. vajzsírozzátok:) ki a tortaformát.
Olvasszátok meg a vajzsírt lassú tűzön és közben keverjétek el a kakaóval.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 7 teáskanál xilittel habosra keverjük (úgy, hogy szépen kivilágosodjon) és hozzáadjuk a már nem forró, de még folyékony vajzsír-kakaó mixet. Ez a keveréssel (ahogy  hül) ragacsos, kicsit gumis masszát képez. De ne ijedjetek meg, nincs elrontva! Szerintem épp így jó.
Ekkor a maradék kanál xilittel kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd kanalanként hozzáadjuk a kakaós masszát.  Ha ez a tojásfehérjével elkeverve nem lesz teljesen egységes, még mindig nem kell megijedni! A pici darabkák végül úgy tűnnek majd, mintha direkt, extra csokidarabokat kevertetek volna a tésztába.
A sütési idő kb. 30 perc. Ez nekem minden piskóta-szerű süteménynél beválik. Alső-felső sütés, 180 fok, középső rács, 30 perc. És kész!

Ezt a receptet (vagy inkább valami ehhez hasonlót) még a paleo-időszak előtt lestem el egy főzőműsorból. Mesterszakács (fenti recept alapján) vs. internetes recept (persze liszttel). Mit gondoltok, ki nyert? :D  ...Szóval, ha nem áruljátok el, lehet, nem is jön rá senki, hogy paleo sütit eszik. Jó étvágyat!

13 hozzászólás:

Névtelen írta...

mi az a vajzsír?

botao írta...

http://paleo-inyenc.blogspot.com/p/ami-mindig-van-az-eleskamraban.html

Hazsuka írta...

Jaj, jaj, nagyon finom, meg jól is kezdődött, de mit rontottam el?
A tepsiben nőni kezdett, mint a pinty, csak lestem, majd a 30 perc előtt 5-10 perccel, összeesett, anélkül, hogy kinyitottam volna az ajtót. Mikor kivettem, akkor derült ki, hogy a belseje nincs megsülve. Pedig olyan gyönyörű volt!

botao írta...

Épp most írtam erről Annamáriának a málnás csokicsoda alatt:
http://paleo-inyenc.blogspot.com/2010/05/malnas-csokicsoda.html
Ha neked megnőtt, majd összeesett, és nem sült át, akkor itt a sütő hőmérsékletére tippelek. Lehet, hogy kb. 10 fokot még adhatnál hozzá.

Na, tényleg beiktatom a hétre! Sütök egy nagy tortát és alaposan megfigyelem, hogy nálam hogyan viselkedik.

Hazsuka írta...

De feltétlenül írd meg! Egyébként mi így is megettük, csak nem volt egy paleo mértékletesség, nehogy megromoljon a tojáshab.
Steviás eperlekvárral kentük meg és csokikrémmel, ami kókusztej+kakaó+xilit+agar agar egyvelege volt. Verseny volt az utolsó falatokért.

botao írta...

Na, ezért sütök én általában kicsi formában :D

Ahogy végiggondolom, ez tényleg nem egy magas torta. Inkább olyan brownie-szerű sütemény, tömény csokiélmény. A málnás verziója magasabb. Szóval, hogy nem maradt magas, az nem probléma. De ha nem sült át, akkor az megint más... írok majd, de valószínűleg csak a hétvégén kerül rá sor.

Agar agar? Az paleo? ...amúgy nagyon jól hangzik a 'köret', hmmm :)

botao írta...

FONTOS MEGFIGYELÉS - változás a receptben: ne a masszát kanalazzátok a felvert tojásfehérjéhez, hanem FORDÍTVA!!! Így nem lesz darabos :)

Névtelen írta...

Kedves Botao,

Gratulálok ehhez a klassz bloghoz! Egy kérdésem lenne csupán, még nem csináltam vajzsírt, de sokszor látom hogy receptben ez a zsiradék. Olívával esetleg nem helyettesíthető? Akár itt a csokicsodánál is. Ételeknél gondolom, gond nélkül.

Andi

botao írta...

Szia andi!
Köszi :)

Olívaolajat egyedül a toszkán tortába teszek… tartok tőle, túl jellegzetes az íze egy édes csokitortához :( A piskótánál még lehet kísérletezni (ízlések és pofonok:) de a csokikrémbe/csokimázhoz az állaga miatt biztosan nem jó. Esetleg próbálkozz kókuszzsírral :)


De vedd rá magad bátran a vajzsír készítésre :) Nem nagy hókuszpókusz, de tényleg. Tescoban, vagy bárhol lehet kapni hőálló üvegből literes mérőkancsót. Belepakolod a vajat, beteszed a sütőbe (90-12 fok között) és vársz 1-2 órát. Leszeded a habot (kuka), és óvatosan beletöltöd valamibe az aranyszínű zsírt. A tejes cuccot meg hagyod az alján (kuka).

Az olajokkal sütés/főzés során óvatosnak kell lenni, mert ha a hidegen sajtolt olajokat (nálam csak az van itthon: repce és olíva) melegíted, bizonyos hőmérséklet fölött már transzzsír-veszélyes! Ezért sütéshez/főzéshez próbálok amikor csak lehet inkább zsírt használni (vaj-, kókusz-, vagy állati zsír)

Gigi írta...

Szia!

Én kókuszzsírral készítettem,2evőkanál kakaót tettem bele a többi darált dió volt pici rummal.Kb fele annyi málnával...most sül

Unknown írta...

Szia, gyors kérdés csak, hogy hány cm-es a tortaformád amiben sütöd a lapokat a csokicsoda tortához, mert azért gondolom a töltelék is másképp oszlik el egy 32 cm-esen meg egy 16 cm-esen. Köszönöm a választ :)

Névtelen írta...

Szia! Engem is a forma mérete érdekelne :) köszi

botao írta...

Sziasztok,
Pontosan sajnos nem tudom megmondani, mert töb ezer kilométerre vagyok a formámtól jelenleg, de az biztos, hogy a 8 tojásos verzió a NAGY tortaformához való. (talán 26cm?)
Mielőtt megsütitek, mindenképpen olvassátok el a bejegyzés elején belinket receptet is ;)

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...