szerda, május 19, 2010

Diós-almás torta és muffin

Ezt a receptet egy nem paleos vendégségben fejlesztettem ki, tortaként, és nem akarok dicsekedni, de elsöprő sikert aratott :) Később megsütöttem magunknak 'útravaló' muffinként, de kicsit elszámoltam a mennyiségeket, így torta is lett belőle. Alább már a korrigált mennyiségeket olvashatjátok, vagy 6db muffinhoz, vagy egy kicsi tortához.
Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 8+1 púpozott evőkanál darált dió
  • 7+1+1 teáskanál xilit
  • 1 nagy alma
Melegítsétek elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés). Hámozzátok meg az almát és reszeljétek le a felét-2/3-át egy nagyobb lyukú reszelőn, majd tegyétek félre. A maradék almát vágjátok vékony szeletekre, és fektessétek egymás mellé konyhai papírtörlőre. A 8 púpozott ek. darált diót keverjétek el 7 tk. xilittel. A maradék 1 ek. diót pedig külön tálban 1 tk. xilittel (ez majd a torta tetejére kerül). A tojásokat válasszátok szét, a fehérjét verjétek kemény habbá 1 tk. xilittel, majd egyesével keverjétek hozzá a tojássárgákat. Ekkor nyomjátok ki a reszelt alma levét, és az almát keverjétek a dióhoz. Majd ezt a keveréket evőkanalanként keverjétek a tojásokhoz. A habos, könnyű és folyós keverék már mehet is a kivajazott formába! Az almaszeleteket óvatosan a massza tetejére helyezzük, és az egészet megszórjuk a cukrozott dióval. A sütési idő 30-35 perc. Jó étvágyat!   

5 hozzászólás:

Névtelen írta...

Lenne egy kérdésem ehhez a recepthez: Tegnap megsütöttünk egy hasonló Paleo-s receptből ezt a diós-almás muffint, de 30 perc - 40 perc után sem sült meg a belseje. Nem tudjuk mitől arra gondolok, hogy ugye ezekben a receptekben nincsen liszt és ezért. A kérdésem tehát az lenne, hogy az rendben van e ha a közepe nem sült meg vagy a keverésben szúrtunk -e el valamit?
Előre is köszönöm válaszát!

botao írta...

Nehéz kérdés, pláne, hogy nem ismerem a pontos receptet. Szerintem nem lehet a 'liszthiány' az oka. Ez a torta is lisztmentes, de átsült, szépen. Nem olyan száraz, mint a lisztes torták (én azt nem is szeretem:) de nem folyós, szépen átsült. Lehet, hogy a tojás/alma mennyiségéhez képest kevés volt benne a dió.
De az is lehet, és szerintem általában inkább ez a fő oka annak, hogy a torták nem sülnek át, hogy a sütő hőmérséklete nem stimmelt. Erre nagyon nehéz tanácsot adni, mert minden sütő más. Én eddig mindig 180 fokon sütöttem az ilyen jellegű tésztákat, alsó-felső melegítéssel, 30 percig, és mindig működött :) Kísérletezni kell mindenkinek a saját sütőjével.

Arról, hogy miért nem sülnek át a torták, még sokat olvashatsz a hozzászólásokban itt:
http://paleo-inyenc.blogspot.com/2010/05/malnas-csokicsoda.html

és itt:
http://paleo-inyenc.blogspot.com/2010/05/csokicsoda.html

és egy bővebb beszámoló itt:
http://paleo-inyenc.blogspot.com/2010/06/csokicsoda-megfigyeles-i.html

Névtelen írta...

Köszönöm a választ! Megcsináltuk a mákos-aszaltszilvás muffint(meggyel) az Ön receptjéből!!!Nagyon finom lett!

Névtelen írta...

Szia!Nyírfacukor helyett jó alternatíva a méz? Szerintem jól összeállna a dióval...Köszi,Zsuzsi

botao írta...

Szia Zsuzsi,
'Technikailag' müködne, és ízre is biztosan finom lenne. De nem paleo. A méznek elég magas a GI-je, ezert szerintem jobb elkerülni :)

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...