péntek, május 21, 2010

Málnás csokicsoda

Ezzel a recepttel szeretném üdvözölni Zolit, blogom első követőjét! Valamint itt búcsúzom régi fényképezőgépemtől (ez az utolsó képe:), mert ma végre megérkezett a várva várt, új gépem. Jupiii, ezt meg kell ünnepelni! Persze, az új gép egyelőre meghaladja a képességeimet, de igyekszem. Legalább van hová fejlődni, és remélem, ezentúl napról-napra szebb képeket tudok majd mellékelni a receptekhez :)
A torta alapja a csokicsoda, és az elkészítés menete is megegyezik, kivéve, hogy málnát keverünk a csokis masszához, mielőtt azt a kemény habbá vert tojásfehérjéhez adnánk. Most csak egy kicsi tortát sütöttem, mert attól tartottam, hogy szokás szerint úgyis megesszük az egészet egyszerre. Bejött;)
Hozzávalók:
  • Lásd, a fenti link alatt (kicsi formához minden osztva kettővel)
  • 300g málna (nagy tortához 600g)
Ha esetleg lenne friss málnátok, akkor egyszerűen a kétharmadát nyomkodjátok össze egy kicsit villával (nem kell melegíteni!), a többit pedig tegyétek félre és egészben szemezgessétek majd a torta tetejére.
Én fagyasztott málnából csináltam. Még mindennek az összekeverése előtt feltettem egy kis lábosban a tűzhelyre, és lassú tűzön kiolvasztottam.
Mire összekevertem a csokikrémet és felvertem a tojásfehérjét, már kissé lekvár állapotban volt. Ekkor a málna kétharmadát hozzákevertem a csokikrémhez, a maradékot pedig egy szűrőbe tettem, hogy a gyümölcslé nagy része lecsöpögjön.
A málnás csokit kanalanként a felvert tojásfehérjéhez kevertem. Formába vele! A lecsöpögtetett málnát pedig óvatosan a torta tetejére kanalaztam. 180 fok, alsó-felső sütés, kb. 35 perc.
A torta szépen felemelkedik, állaga piskóta szerű, de belül nagyon finom krémes. Az alap tortánál sokkal 'tejcsokisabb'. Szerintem garantáltan ízlik az esetleg nem paleos vendégeknek is! (De ha leteszteltem élesben, szólok:D

10 hozzászólás:

Németh Zoltán (bruce) írta...

Hát látod, meg is kóstolnám... :)

botao írta...

hát, tényleg nem bonyolult, próbáld ki gyorsan, mert hamarosan jön a következő csokis finomság ;)

bermar írta...

Megcsináltam a vendégeknek. Nagyon fincsi volt, de asszem valamit elrontottam, mert összeesett. Nem ilyen szép , mint a képen. Talán azt, hogy a forró vajas-kakaós masszát elfelejtettem kihűteni, mielőtt beleraktam a sárgájába. Vagy hamar kivettem, bár a 30 percet betartottam, mégis lehet, hogy várnom kellett volna. Van ötleted, hogy mitől lett csak két centis, amikor sütés közben majdnem a forma tetejéig ért? Nagy tortaformában csináltam 8 tojással, 600 g málnával. Szeretném máskor is megcsinálni, hátha legközelebb jobb lesz.

botao írta...

Hát, ez nehéz kérdés, mert nagyon sok mindentől függhet.
- Próbáld meg a vajat a kakaóval gőz fölött olvasztani, nem direkt a tűzhelyen, akkor eleve nem forrósodik fel annyira. Nem kell alatta forralni a vizet, csak épp gyöngyözzön.
- Ezt a tortát eddig én csak kicsike formában sütöttem meg. Az alapreceptet sütöttem már nagyban, és mint írtam, az nekem se lett túl magas. Ha a torta állagával minden rendben volt amikor kész lett, akkor lehet, hogy elég csak az adagot növelni és 1,5-2szer annyit venni mindenből.
- Esetleg, amikor a fehérjét felvered, adj hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát. (Nálunk ez tiltott, mert "egyesek" állítólag érzik az ízét a sütiben:)
- Sajnos a sütők is különbözőek, így nehéz beállítani, hogy pontosan melyik sütőben, hogyan. Én a "középső rácsot" úgy számolom, hogy a sütemény legyen középen, és ne a süti alja épp, mert akkor a teteje túl magasan van és könnyebben megég. Ez nálam a 2. polcot jelenti lentről (a 6-ból)
- Ha feljött, de utóbb összeesett, akkor az is lehet, hogy segít, ha lassabban hűl ki. Vagyis ha megsült, ne vedd ki rögtön a sütőből, csak kapcsold ki és nyisd ki résnyire az ajtaját.
- Lehet, hogy a légkeveréses sütés jobb lenne, de sajnos ezt még nem próbáltam, és most nem is tudom (mert itt nincsen, csak otthon:) ezért ezzel kapcsolatban egyelőre nem merek tanácsot adni.
- Megpróbálom beiktatni a heti menünkbe, hogy leteszteljem nagy formában, és majd beszámolok :)

bermar írta...

Nagyon köszönöm a sok értékes információt. Megéri kísérletezni, én is ezt fogom tenni. Nincs kicsi formám, sőt most a nagy is berozsdásodott, mert "valaki" betette a mosogatógépbe. Lehet, hogy veszek mindkettő fajtából. Tényleg, milyet ajánlsz? Nekem eddig sima fém volt...

botao írta...

A sima fémmel én is megjártam már. Nem kellett a mosogatógép, szimplán a szekrényben rozsdásodott be. Próbálkoztam teflonnal, de nekem az a tapasztalatom, hogy egy darabig kiválóan működnek, de a mosogatástól meg a sűrű használattól viszonylag rövid időn belül elkopnak és a süti beleragad.
Most teflonba 'befogott' szilikon formákkal próbálkozom. Itt megnézheted őket: http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Dkitchen&field-keywords=Master+Class+Smart+Silicone&x=0&y=0
Ezek eddig kiválóan működnek, még a nagy tortaformából is könnyen ki lehet venni a süteményt. Bár vajazás nélkül még ezeket se mertem kipróbálni :)

Hazsuka írta...

Nekem a kicsiben is összeesett és már a sütőben kivétel előtt. Pedig gyönyörűek voltak. De nekem a belseje is sületlen volt. Ebből azért azt szűröm le, hogy nem a forma mérete a hibás, hanem ahogy a másik bejegyzésben írtad, inkább a hőfok lehet. Régen mondta valaki, hogy a kevert tésztákat hideg sütőbe tegyem, a piskótaszerűeket meg forróba.

botao írta...

Hazsu,
Ha belül sületlen, akkor szinte biztos vagyok benne, hogy a sütő hőmérséklete a 'hibás'. Vagy nem volt még előmelegedve, vagy az én sütőm erősebb mit a tiéd, és neked egy kicsit magasabb hőmérsékleten kellene sütnöd, mint 180 fok.

bermar írta...

Szerintem nálam is ez volt a probléma. Plusz még korán is vettem ki, mert 30 perc elteltével égett szagok is szűrődtek ki... Szóval legközelebb kombinálok: kisebb forma, lejjebb a rács, 180 fok légkeverés és várok türelemmel... Sok sikert a következőhöz Hazsunak is!

botao írta...

Talán még segítség: a kis formám 18 centis, a nagy pedig 23.

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...