szerda, május 19, 2010

Répaspagetti

Nálunk ez a köret vette át a krumpli helyét. Különösen szeretjük pörkölttel, de tulajdonképpen szinte bármihez passzol. Kicsit talán macerás a répák szeletelése, de egy jó hámozóval és némi gyakorlattal gyorsan megoldható.Persze, ha annyira jól menne a fotózás, mint amennyire nem megy, talán ti is egyből kedvet kapnátok hozzá :D
Hozzávalók:
  • répa
  • frissen őrölt feketebors
  • friss vagy szárított kakukkfű (morzsolt, nem darált!)
  • vajzsír
Melegítsetek elő egy serpenyőt jó magas hőmérsékletűre. (Azért javaslom így, mert mi úgy szeretjük, ha a répa egy kicsit megpörkölődik.)
A répákat meghámozzuk, végeit levágjuk, majd a hámozóval 'szeleteljük' tovább.
Praktikus, ha rövidebb csíkokat vágunk (mondjuk felezve a répát) , mert ha túl hosszú a spagetti, nehezebb 'kezelni'. Persze, ha valakinek van wokja, vagy egy elég nagy serpenyője, akkor ez nem jelent problémát. De az én kicsi serpenyőmből mindig kiszökik és a sok répa ha hosszúra vágom. Ha mégsem lenne türelmetek spagettiket vagdosni, szeleteljétek a répákat egyszerűen 0,5-1cm vastag karikákra.
Tegyetek egy teáskanál/evőkanál (ízléstől és a répa mennyiségétől függ) vajzsírt a serpenyőbe, és amint megolvadt, huss, bele a répát. Egy darabig pirítsátok önmagában, majd ha már kicsit összeesett jöhet rá a só és a kakukkfű. A borsot kicsit később adjátok hozzá, amikor már majdnem kész. Kevergessétek lassan, hogy egyenletesen piruljon, mert a magas hőfokon könnyen odaég. A grillezés/párolás összesen kb. 10 perc, és már kész is!
Jó étvágyat!

12 hozzászólás:

Unknown írta...

Már kétszer is megcsináltam ezt a kiváló köretet: nagyon finom! (Pedig eddig nem voltam nagy sárgarépa rajongó:-)Vaj és olívaolaj keverékén párolom, és még fűszerek nélkül is nagyon szeretem. Köszi az ötletet!

Névtelen írta...

A recept egyszerűen fantasztikus! Vendégek körében is nagy sikert aratott, előbb elfogyott mint a krumpli! Köszönet érte!
Tit

botao írta...

:)))

BB írta...

Ez a "répa-cucc" mennyei! Próbáljátok ki gyömbérrel is! Isteni!!!

BB írta...

Jaj, elfelejtettem - tettem hozzá egy kis fokhagymát is!:))

Névtelen írta...

Köszi az ötletet! Brassóihoz csináltam, nagyon bejött!!! (Eddig vajon pároltam a karikára vágott répát, imádom, de ez finomabb.)
Anita

Unknown írta...

Végre megcsináltam! Nagyon-nagyon finom! Kicsit macerás spagettiket gyártani, de sztem tökre megéri. Az egész családnak ízlett, köszi :)

botao írta...

Nincs mit :)
Csak egy jó hámozó és gyakorlat kérdése. Régebben, ha nem volt türelmem, felkarikáztam a répát - ízre végülis ugyan az, csak az élmény más. De mostanra már belejöttem annyira, hogy jobban szeretek spagettit farigcsálni, mint hámozni. már gyorsabban megy. Igaz, én átlagban hetente egyszer elkészítem. Ez az 'univerzális' köret nálunk :)

Névtelen írta...

Remek a blogod, Botao, a köretek pedig egyenesen zseniálisak! Ez a répa is isteni, de elkészítettem már a tököt és a kókusztejes karalábét is. Nekem óriási segítség, mert a köretekkel elég nagy bajban vagyok. Szerintem a paleóban ez a legnehezebb terület.
Juli

botao írta...

Hú, köszi szépen! Nagyon jó olvasni, hogy nem csak a levegőbe írkálok :) Szóval köszönöm neked, és mindenkinek, aki 'billentyűzetet ragad' hogy visszajelzést adjon a blogomról, receptjeimről. Szeretek írni, de azért jó tudni, hogy vannak akik olvassák és használják is. Hatalmas motiváció!

botao írta...

U.i: hamarosan (amint időm lesz feltölteni) jön a kövekező sütőtökös köret!

emela írta...

én is imádom és sós változata mellett már a mákos répacsík is a listánkon van :))

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...