csütörtök, május 27, 2010

Sült cékla á la Jamie Oliver, grillezett sertéskarajjal

A céklának inkább télen van szezonja, ezért nagyon megörültem, amikor megpillantottam a friss céklát a zöldségespulton. Télen nálunk ez a köret volt a sláger. A recepten nem kellett dolgoznom, kivéve, hogy én az olívaolajat repceolajra cseréltem. Ahol csak lehet, én inkább repceolajat használok, és csak akkor veszem elő az olívát, ha tényleg fontos az aromája.
Hozzávalók:
  • 1kg cékla
  • 2 fej fokhagyma
  • 12 evőkanál balzsamecet
  • 8 evőkanál repceolaj
  • egy marék friss vagy morzsolt oregánó

  • frissen őrölt fekete bors
  • 3-4 szelet sertéskaraj, csonttal
Jó hír és rossz hír is egyben, hogy a céklákat nem kell megpucolni :) Jó, mert így nem lesz a kezünk napokig lila, rossz hír, mert cserébe jó alaposan meg kell őket sikálni. Én úgy szoktam, hogy a mosogatóban, hideg vízbe áztatom, és egy  szivacs dörzsis feléve jól átsikálom mindet. Ezután félreteszem őket, hogy megszáradjanak. 100%-ban jó hír viszont, hogy a fokhagymákat sem kell pucolni. Mindkét fejet  gerezdjeire szedjük, és minden gerezdet, héjával együtt, megtörünk, megroppantunk egy kés nyelével. Ettől sülnek finom édesre a fokhagymák! Ne féljetek, hogy a 2 fej túl sok lesz. Nálunk mindig folyik a harc az utolsó gerezd fokhagymákért :)
A sütőt előmelegítjük 220 fokra (alsó-felső sütés). A céklák végeit levágjuk, és negyedeljük őket. (Hacsak nem sikerült valóban golflabda méretű bébicéklát találnunk.)
Egy jénait kibélelünk alufóliával, és már mehet is bele minden.

A balzsamecetet és a repceolajat egy habverővel összedolgozzuk, hozzáadunk egy teáskanál sót és frissen őrölt fekete borsot. A marék oregánót a céklára szórjuk, majd az egészet leöntjük a 'dresszinggel". Végül jó alaposan befedjük alufóliával és mehet a sütőbe! 220 fokon, 1,5 órán keresztül sütjük.
A karajszeleteket ez alkalommal grilleztem, zsiradék nélkül és sóval-borssal fűszereztem. Szeretem, ha a hús csontos, mert így sokkal szaftosabbra sül, és persze a legeslegjobb az egészben, hogy lehet cupákolni :D
Ha esetleg nagyobb társaságnak készítenétek, vegyetek egész karajt, fűszerezzétek be jól sóval, borssal, esetleg szintén oregánóval, és ha a céklák már fél órája a sütőben vannak, tegyétek mellé a húst, fedetlenül. Így egyszerre lesz kész minden.
Jó étvágyat!

2 hozzászólás:

Névtelen írta...

Nagyon jól hangzik a recept! Biztosan nagyon finom! Köszönöm a tanácsokat is!
Ircsike

Névtelen írta...

Ez igazán remek. És nemcsak céklakedvelőknek!

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...