szombat, május 08, 2010

Zöldspárga baconbe tekerve

Csak sikerült összehozni mára egy  spárga napot! Spárgaszezonban hetente legalább egyszer eszünk spárgát,  utána úgyis jó ideig nélkülöznünk kell. Mindamellett, hogy szerintem  nagyon finom, roppant egészséges is: vízhajtó, vesekő-eltávolító, tele  van vitaminokkal és ásványi anyagokkal ( A-,  B1-, B2-, C-, és  E-vitamin, folsav, kalcium,  foszfor,  vas, kálium) és 100g spárgában  mindössze 20 kalória van.
Önmagában is nagyon laktató, de én ma ráadásképp karajszeleteket sütöttem mellé  (egyszerűen sóval, borssal, serpenyőben 5-5 percet mindkét oldalán).  Hallal szintén nagyon finom lehet.
Hozzávalók:
  • 500g zöldspárga
  • kb 6 szelet bacon (de ha szeretitek, vagy ha nem esztek mellé mást, akár duplán is betekerhetitek)
Óvatosan  vásároljatok bacont!!! Az előre szeletelt és csomagolt húsok legtöbbje  cukrot tartalmaz!!! Igen, a sós húsok is (legtöbbször dextróz, azaz  szőlőcukor formájában)!!!!
A zöldspárgákat szerencsére nem  kell akkora gondossággal megpucolni, mint a fehéreket. Elég, ha a  szárának az alsó részét (kb 4cm) pucoljuk meg. Ezután betekerjük baconbe (ízlés szerint) és már mehet is a serpenyőbe. Közepes lángon pirítsuk,  lefedve (de nem kell hermetikusan:), hogy a spárgának legyen ideje  megpuhulni mire a bacon megpirul. Kb 3-5 percenként fordítsatok rajta  egyet, hogy minden oldalról finom, ropogós legyen a bacon. Jó étvágyat!

6 hozzászólás:

Hazsuka írta...

Megcsináltam, kicsi fiú, nagy fiú meg megette. Kevés lett. :)

botao írta...

Az adagok 2 főre szólnak. Majd kiemelem valahol, hogy mindenki kalkulálhasson :)

Neara írta...

Pont most láttam ennek az elkészítését Jamie Olivernél :) Feltétlenül kipróbálom majd én is.

botao írta...

Na, ezt pedig pont nem tőle vettem :D

Juteszembe! Volt, aki félreértette, ezért itt: A "serpenyőben" pirítás alatt a tűzhelyet értem, nem a sütőt! Grillezni kell, nem sütni!

Neara írta...

:) Egyébként nekem is egyből az jutott eszembe, hogy ez bizony nagyon jó kis paleós kaja :)

A bacon cukortartalmát illetően: egy világ dőlt össze bennem! Mivel pont tegnap ettem baconbe göngyölt töltött hagymát (szintén Jamie nyomán:) Ezután a bejegyzésed után elolvastam a bacon összetevőit... és nagyon kiakadtam! :(

botao írta...

Hát igen. De azért nem kell kétségbe esni. A cukor általában a tartósítás végett (vagy ki tudja miért?) van benne, és olyan hatalmas mennyiség csak nem lehet! Remélem. ...de azért még keresem kitartóan itthon a cukormentes bacont. Németországban van :D

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...