péntek, június 25, 2010

Hamburger

A "hamburger" elnevezés eredete vitatott. A sonkához ("ham") biztosan semmi köze. A legvalószínűbb, hogy a Hamburger Steak kifejezésből származik, melyet elsőként egy 1842-ből származó amerikai szakácskönyv használ, és nem takar mást, mint darálthús-pogácsából készült steaket. Ezt az ételt úgy is nevezték: steak, hamburgi módra. Ha a húst kenyérre fektették/zsemlébe tették, akkor azt "hamburger szendvicsnek" nevezték. Tehát a hamburger Hamburgból származik, a jelentése pedig a 'csupán' a húspogácsát takarja,  így aztán teljesen paleo ;) Viccesen megjegyezhetném, hogy ez eredeti hamburger, mert Hamburgban készült. De inkább felvetek egy kérdést:

Hozzávalók:
  • darált marhahús
  • majonéz (recept a linkre kattintva, vagy
  • saláta
  • 1-1 szelet érett sajt (ez esetben az Appenzeller kitűnő választásnak bizonyult:)
  • bacon
  • kaliforniai paprika
  • uborka
  • hagyma
Mitől is jó egy igazán jó hamburger? Hát a hústól! A finom, friss, nem túl zsíros, nem túl száraz, szépen megsütött, darált marhahús a titka. És ha ehhez friss, ropogós saláta, finom majonéz és friss zöldségek társulnak, már szinte kész is a burgerünk. A sajt és a bacon már csak "hab a tortán".  A zsemle szerintem csak szárazzá teszi az egészet, ízben semmit nem ad hozzá. Ha létezik gyros tál, miért ne létezhetne hamburger tál is?

Az előkészület a majonézzel kezdődik. Ezt követi a kaliforniai paprika. Nem sajátom, Jamie Olivertől származik ez a zseniális ötlet: a paprikákat kimagozom, nagyobb, laposabb darabokra vágom, héjukkal felfelé egy tepsibe fektetem őket, és beteszem a legnagyobb fokozaton a sütőbe grillezni. Ettől megpirul/megég/felhólyagosodik a héjuk, így könnyű lesz megpucolni (ha kihűltek). Ugyanakkor az ízük is megváltozik, lágyabb, intenzívebb lesz és talán még azoknak is ízleni fog, akik egyébként nem szeretik a paprikát. Mondhatnám, kiváló paradicsom-pótló, de mi ezt akkor is alkalmaztuk már, amikor még javában próbáltuk magunkba tömni a paradicsomot is (amit a szószokon kívül sosem szerettünk igazán, csak hittük, hogy egészséges).
A hús elkészítése egyéni ízlés kérdése - sütés, fűszerezés egyaránt. Belekeverhetitek előre a fűszereket és átsüthetitek alacsonyabb fokozaton teljesen. Mi úgy szeretjük, ha a húspogácsákat önmagukban, fűszerek nélkül grillezzük meg, jó forró serpenyőben, pár percig mindkét oldalukon. Így a belsejük kicsit rózsaszín marad. Só és bors akkor kerül rá, amikor a serpenyőben a pogácsákat átforgatjuk. Ha megpirultak, kikapcsoljuk a platnit, és jöhetnek a sajtszeletek, hogy szépen ráolvadjanak a forró húsra.
A hagymát felszeleteljük, és a baconnel együtt egy külön serpenyőben megpirítjuk. Ez idő alatt letörtünk és megmostunk pár salátalevelet, felszeleteltük az uborkát és már tálaltuk is. Kinek, hogyan tetszik: hamburgertál vagy saláta burger formájában (így akár kézbe is lehet venni, és harapni belőle egy jó nagyot:)
Jó étvágyat!

U.i: Ha valakinek nagyon hiányozna a ketchup, a fenti paprikarecept alapján szerintem érdemes próbálkozni. Mi amúgy sem voltunk ketchup rajongók, de azért lehet, hogy egyszer előállok még egy konkrétabb recepttel. Most csak röviden: egyszerűen turmixoljátok össze a meggrillezett, megpucolt paprikaszeletek egy részét és fűszerezzétek ízlésetek szerint.

5 hozzászólás:

Névtelen írta...

Örülök, hogy rátaláltam a blogra, mert alig van még magyar nyelvű paleo-blog, pláne ami rendszeresen frissül is. Pár külföldit olvasok, főleg a Paleo Girls-t meg az Everyday Paleo-t, de jó magyarul is olvasni. Úgyhogy most rád is öntöm a kérdéseim, ha nem baj:) Én Pesten lakok, és a kereteim sem végtelenek, így mondjuk nem tudok totál organic húsokat meg vadvízi halakat összehalászni-vadászni, nem tudom ez mennyire fér bele, hogy tenyésztett dolgokat egyen az ember. Nagyjából régebben is szénhidrátmentes étkezést folytattam, most kihullik a tejcsapat is, ami azért nálam talán nem lesz egyszerű, nagyon szeretem a házi tejet, kecsketejet, a tejszínt. De érzem, hogy árt nekem. Még jó, hogy sajtot néha lehet:) A másik ügy a zsiradék kérdése. Eddig mindig olívát használtam, nagy néha, ha azt kívanta egy-egy technológia vagy húsfajta, zsírt, és sokszor jó francia vajat. Azt mondjuk nehezen tudom elképzelni, hogy a vaj árthat nekem:) Mondjuk erre mondják, hogy lehet itt-ott egyéniesíteni ugye a rendszert. Most szőlőmagolajat vettem sajna, amiről kiderült, hogy nem jó. Szerinted miben süssek? A vaj, zsír megfelelő? Vagy repcézni kellene? Dióolajam van, de az totál luxus lenne, hogy minőségi francia olajban sütögessek:) Marad a salátákhoz. Az édesítést illetően pedig úgy döntöttem, hogy a házi méznél maradok, mert azt sem tartom ártalmasnak. Inkább arra koncentrálok, hogy csak olykor egyek bármit, ami édes a gyümölcsökön kívül, így mivel az édesség totál kiesik, csak azokhoz a sós ételekhez használom, amiknek egyensúlyra van szükségük, hogy az ízük igazán jó legyen. Pld. a főzelékeknél nálam mindig kell egy kis édes háttér. Ami pedig a bort illeti, amiről írtál is az egyik posztban, ha jó bort iszik az ember, nem sokszor és nem sokat, szerintem az is belefér. Alkalmakkor, egy szép vacsorához, olyan ételhez, amihez gasztro-szempontból kell:)
Szóval köszi a blogot, és sok szép posztot kívánok:)
Üdvözlettel, Dóri

botao írta...

Szia Dóri,

Hát, ez most épp az az időszak, amikor nem tudom naponta frissíteni az oldalt, de igyekszem. Én még nem is láttam ezeket az oldalakt! Most csak belepillantottam, de majd átnézem alaposabban, ha lesz időm. Azt mondjuk leszűrtem, hogy egy kicsit más: pl. mi paradicsomot sem eszünk, és az édeskrumpli is elég 'gyanús' nekem :D

Az organikus ételek témájába én még egyáltalán nem mélyedtem bele, sok okos dolgot nem tudok mondani róla. Ha valaki megengedheti magának, és akar rá költeni, hát tegye. A fotók, amiket most láttam az előre pucolt/szeletelt/bezacskózott organikus dolgokról... nekem nem tűnt étvágygerjesztőnek :D De ez persze csak előítélet.
Szerintem mindenesetre nem ebben van a paleo lényege, felesleges ezen 'izgulni'. Ha kiszűrted a táplálkozásodból az eleve egészségtelen ételeket, már sokat tettél magadért. A mai világban úgyis szinte teljesen lehetetlen csak 'tiszta' élelmiszert fogyasztani. Persze, örülnék, ha lenne kiskertem, saját zöldségekkel, esetleg állatokkal (bár erre azt hiszem én képtelen lennék, mert gyerekkoromban is féltem a tyúkjainktól:))), de nincs.

Zsiradék: nagyon sokan használják továbbra is az olívaolajat. De ha hidegen sajtolt, akkor szerintem nem lehet vele igazán sütni. Így nincs olaj, amivel lehetne.
Vajat is sokan használnak, de sütni ezzel sem lehet, mert megég. Én készítettem már többször vajzsírt (receptet megtalálod az oldalon) és ha valaki elkészíti, láthatja mennyi tej van a vajban. Szerintem nem árt ezt 'kiszedni' belőle. Így sütni is lehet vele bátran, nem ég meg, és megtartja a vaj kellemes aromáját. Én leginkább ezt javaslom és az állati zsiradékokat.
Olajat szinte csak salátákhoz használok, akkor a dresszingtől függ, milyet. Ha nem fontos az aromája, akkor repceolajat. Az olívaolaj nagyon ritkán kerül le a polcról (lásd: majonéz). És kutatok folyamatosan. Nemrég találtam egy új keveréket(lenmag, szőlőmag és argánolaj), o3 túlsúllyal. Erről találsz egy bejegyzést is a blogon, itt: http://paleo-inyenc.blogspot.com/2010/05/kincset-talaltam.html

Édesítés: én azért húztam ki a mézet is a bevásárlólistánkról, mert igyekszem kerülni a kompromisszumokat, nehogy végül átessek a ló túloldalára, abban a hitben, hogy paleózom, közben meg már régen nem. És persze a kalória is számít :D De mindenki maga érzi, számára hol a határ. Ahogy írtad, nálunk a bor az, mert azért aszkéták nem vagyunk, és a száraz borok cukortartalma amúgy is szinte minimális. Édes bort meg max. egy finom libamáj mellé kívánnék, és pár kortynál több akkor se menne :)

Jó olvasgatást és főzőcskézést kívánok! Remélem találsz itt is a kedvedre való receptet. És ha kérdésed van, kérdezz bátran!

Névtelen írta...

sziasztok!

nagyjából ismerem a paleo diéta elveit, de azért kezdőnek számítok. a paradicsom miért nem jó? hidegen sajtolt napraforgó olaj?

egyébként gratulálok a bloghoz és a receptekhez. jó, hogy van egy ilyen oldal!

Zsuzsi

erzsébetcsizmadia írta...

A paradicsom ismereteim szerint a lektin tartalma miatt nem egészséges. Én a "verival" termék rapsöl repce olaját használom a blog irójának ajánlásával.Bio boltból.Remélem segitettem.

botao írta...

szia,
A paradicsom megvalaszolva fentebb.
A napraforoolaj Omega-6 tartalma miatt nem jo.

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...