csütörtök, június 17, 2010

Tejszínes tokány, ami majdnem Svájc nemzeti eledele

A "Zürcher Geschnetzeltes" Svájc nemzeti eledele. De ez csak majdnem az :) Í.F. még a paleo időszak előtt saját ízlésére szabta (borjúhús helyett sertés, hagyma helyett friss újhagyma, vadfűszer-keverék) és imádtuk! Most paleosítottuk a receptet (tejszín helyett kókusztej), és be kell valljam, nekem elég bizarrul hangzott amikor a hozzávalókról beszéltünk. Már magam sem tudom miért, a hagyma-kókusztej kombináció sehogy sem akart összeállni a fejemben. De megadtam magam, kipróbáltam, és... újra IMÁDOM!
Hozzávalók:
  • 1 sertés szűzpecsenye
  • 300g csiperke
  • 3-4 szál újhagyma
  • 1dl húsleves alaplé
  • 400ml kókusztej
  • 2tk vadfűszer-keverék (bors, borókabogyó, kakukkfű, vadgomba keverék, szegfűbors, bazsalikom, zsálya, petrezselyem, köménymag, lestyánlevél, babérlevél, zeller, rozmaring, szerecsendió, szegfűszeg)
  • frissen őrölt fekete bors
  • vörös áfonya (cukrozatlan)

Kevés vajzsírral felforrósítottam egy serpenyőt. A húst csíkokra vágtam, a gombák szárát levágtam, fejüket felszeleteltem, az újhagymát karikára vágtam. Nagyjából meg is voltam az előkészületekkel.
A húst kisebb adagokban megpirítottam. Erre azért van szükség, mert ha egyszerre teszem az összeset a serpenyőbe, akkor a serpenyő lehűl, és a hús nem pirul, hanem levet ereszt. Sajnos, ez előfordulhat akkor is, ha az ember mindent tökéletesen csinál, csak éppen a hús rosszabb minőségű.
A pirított húst félretettem (lefedve) és ugyanabban a serpenyőben megpirítottam a gombát is.
Ekkor visszatettem a húst a gomba mellé, hozzáadtam a az újhagymát, fűszereztem és még 5-10 percig rotyogtattam, már jóval alacsonyabb hőmérsékleten (1 a 6-ból).
Megjegyzem, általában nem szeretek fűszerkeveréket használni, szeretem magam meghatározni az arányokat. Ha jobban belegondolok, ez az egyetlen étel, ahol kivételt teszünk. Ezt is csak azért, mert külön-külön nincs meg minden összetevője a polcomon. A vadfűszerünk nem magyar termék, nem tudom, kaptok-e otthon hasonlót. Ha nem, akkor nyugodtan válogassátok össze az otthon található fűszerekből, 1-2 csipet mehet bele mindegyikből, de ha esetleg pár kimarad, sz sem óriási probléma! Kóstolgassátok, fűszerezzétek ízlésetek szerint amíg rotyog.
Szerencsénk volt, mert egy bioboltban találtunk vörös áfonyát, cukrozatlanul, mindenféle adalék nélkül. Vörös áfonya és víz, ezek az összetevők. Előző este épp nassolhatnékom volt, és mivel semmi mást nem találtam, felbontottam. Önmagában elég keserű, nem is ettem sokat. De másnap jött az ötlet: a vörös áfonya nagyon szuperül illik vadhúsokhoz! Mi most beértük a fűszerkeverék nyújtotta illúzióval és újításképpen kipróbáltuk. Mostantól ez is része az alapreceptnek! Ha nem kaptok készen, akkor próbáljátok meg nyersen beszerezni, és egyszerűen csak melegítsétek át a tűzhelyen, míg levet nem ereszt.
Jó étvágyat!

Mi végül örömmel állapítottuk meg, hogy cseppet sem hiányzik a korában jól megszokott nokedli!Hát nektek?

8 hozzászólás:

Névtelen írta...

Ezek a tárkonyos husik,nálunk is kedvencek lettek.Valahogy mára már a hagyományos rántásos, netán még pirospaprikás is !-meg nokedlivel bélelt levesek nem is jöhetnek számításba.
Az olasz minestrone-hoz hasonló,mindent bele zöldséglevesnek hívjuk-némi reszelt sajttal biztosan ízlene nektek is-próbáltad már?

botao írta...

Mármint... akkor jól értem, hogy nem rántod be a rántásos dolgokat? Vagy mivel rántod be?
A minestrone leves nálam azért nem megy, mert alapeleme a paradicsom, és mi azt is kiiktattuk az étrendünkből. De a 'mindentbele'jól hangzik. Tulajdonképpen bármiből lehet levest főzni, csak fantázia kérdése. Találsz itt az oldalon is két levest, amik (ha jól emlékszem) tárkonnyal vannak ízesítve :)

ping írta...

ma tárkonyos ragulevest főztem, és kitaláltam, hogy rakok bele kókusztejet (illetve valami krémesebb dolgot, amit ma szereztem egy bioboltban, és tejszín helyett ajánlják a csomagoláson). kicsit szkeptikus voltam a dolgot illetően, de hihetetlen, hogy az enyhe kókuszos íz mennyire passzol az egészhez, tényleg. :)

Névtelen írta...

szeretném megkérdezni, hogy a kókusztejet ami ilyen konzervben kapható hogyan lehet használni?? én leginkább szeretném a tejet helyettesíteni vele, de annyira sok zsír van rajta olyan fura......meg van ilyen kókusztejporom is azt hogyan használjuk??

botao írta...

A tejporról sajnos nem tudok nyilatkozni, én még sosem használtam. Ha jól emlékszem volt benne valami unszimpatikus adalékanyag :)
Kókusztejből többfajta létezik, a konzerves változatból is. Az a tapasztalatom, hogy általában az adalékanyag mentesek valóban nagyon zsírosak, a guargumival "kezeltek" szép, tejszínes állagúak.
Ha zsíros, akkor melegítsd fel kicsit, felolvad a zsír és habverővel el lehet elegyíteni. Tenni ellene sajnos nem nagyon lehet :(

Névtelen írta...

Most kipróbáltam amit a Dm -ben vettem abban nincsen annyi zsír, bár kétszer olyan drága mint a Lidl-ben:(( Ezt a nem olyan zsírosat turmixoltam össze fagyasztott málnával, meg egy kis bio vegyes gyümölcslével, hogy ne legyen annyira nehéz. Szerintem finom lett. Igazából én vmi tej helyettesítőt keresek, mert reggel nem tudok reggelizni, de egy turmix le tud csúszni, és ezért próbálgatom ezeket. Még azt szeretném kérdezni, hogy szerinted melyik" kenyér" recept hasonlít legjobban a hagyományosra?? Nekem ezek a lapos lenmagosok nem jönnek be, borzalmas az íze. Illetve még szeretném megkérdezni, hogy a liszteknél a mandula darálék, és mandulaliszt között mi a különbség. Melyiket mire lehet használni nekem ez nem tiszta.
viri

botao írta...

Én a kókusztejet vizezni is szoktam, ha túl sűrű :)

Kenyér ügyben nem tudok nyilatkozni, mert össz-vissz azt a három kenyeret sütöttem, amit a blogomon megtalálsz. Mindegyiket egyszer… mások reeptjeit még nem próbálgattam, mert nálunk a kenyér nem annyira kelendő. Küllemben az első kenyerem "hasonlít" a normál kenyérhez. Legutóbbi, diós verzió pedig, szerintem, olyan, mint egy finom sokmagos kenyér.

Mandula darálék = darált mandula.
Mandulaliszt = OLAJTALANÍTOTT (kókuszliszthez hasonlóan). Ez szárazabb, "nedvszívóbb".
Mindkettőből lehet sütni pl… én meg szktam adni a recepteknél, hogy épp mandulaliszt vagy darált mandula szükséges-e. Pl. tésztát nehéz lenne darált mandulából. De a kenyérbe akár az is jöhet. Pl. piskótába is jó mindkettő, csak az arányokat kell változtatni.

Estepona írta...

Nagyon megkívántam ezt az ételt, úgyhogy ma el is készítettem, és nagyon-nagyon finom lett! Pedig csirkemellből csináltam, mert az volt éppen a fagyasztóban... Egyébként követtem a receptet, kivéve a húsleves alaplét, de tettem bele viszont egy kis sáfrányt. És köretnek fehérhagymát készítettem: a fejeket nagyobb darabokra vágtam, megsóztam és tettem rá a vadas fűszerből is egy kicsit. Így pároltam meg olívaolajon, de nem túlságosan, csak hogy még egy kicsit éppen roppanós legyen. Szerintem nagyon jó lett a köret is és illett az ételhez. Örülök, hogy lett egy új bevált paleo ételem! :)
Nagyon tetszik az oldal, jók a receptek és tetszik, hogy a fotók is nagyon szépek!

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...