szombat, június 19, 2010

A leves újjáéledése

Korábban csak akkor főztem levest, ha elfogyott a mélyhűtőből a húsleves alaplevünk, mondjuk úgy kéthavonta egyszer. De ez mától másképp lesz! A húsleves kapcsán is mindig elfogott az érzés, hogy most nagykanállal eszem az egészséget, hogy a leves jó, a leves finom, tápláló, könnyű! Végül mégsem próbálkoztam más levessel. De most addig gondolkodtam rajta, mit kezdjek a tokányból megmaradt gombával, míg leves nem lett belőle. Tárkonyos pulykaragu. Mától újra sok-sok leves!
Hozzávalók:
  • 500g pulykamell
  • 1 vékony szelet sonka
  • 200g csiperke
  • 1 nagyobb szál répa
  • 1 közepes karalábé
  • 1-2ek vajzsír (vagy más zsiradék)
  • 1 fej friss fokhagyma (vagy ízlés szerint pár gerezd szárított)
  • 1dl leves alaplé (én csülköt használtam, mert tévedésből ezt vettem elő a mélyhűtőből. De nagyon illett a leveshez, pláne a sonkaszeletkék miatt:)
  • 2-4tk friss vagy morzsolt tárkony
  • 1tk egész bors
  • újhagyma (a tálaláshoz)

csütörtök, június 17, 2010

Tejszínes tokány, ami majdnem Svájc nemzeti eledele

A "Zürcher Geschnetzeltes" Svájc nemzeti eledele. De ez csak majdnem az :) Í.F. még a paleo időszak előtt saját ízlésére szabta (borjúhús helyett sertés, hagyma helyett friss újhagyma, vadfűszer-keverék) és imádtuk! Most paleosítottuk a receptet (tejszín helyett kókusztej), és be kell valljam, nekem elég bizarrul hangzott amikor a hozzávalókról beszéltünk. Már magam sem tudom miért, a hagyma-kókusztej kombináció sehogy sem akart összeállni a fejemben. De megadtam magam, kipróbáltam, és... újra IMÁDOM!

hétfő, június 14, 2010

Az eperfagyi, eperfagyi...

Már-már megemlíteni is közhelyes, mégis muszáj ide beszúrnom, mert amíg készült a fagyi, végig ezt a dalt dúdolgattam :)
Ha otthon lennék, akkor mindenféle kísérlet helyett felkeresném a barátaim cukrászdáját Zalakaroson, ahol életem legfinomabb fagyijait ettem! De most tanulmányi kirándulás helyett az interneten keresgéltem recepteket. Na jó, nagyon sokat nem kellett, mert kedvenc főzőműsoromból tudom, hogy Johann Lafer, duplán Michelin csillagos mesterszakács különösen otthon van a desszertek világában, és előszeretettel készít fagylaltkülönlegességeket. Meglestem hát a weblapját, és találtam is többféle verziót. Az alaprecept kb. mindenhol megegyezik, egyszerű, átlátható, követhető. Íme a paleo változat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...