kedd, október 25, 2011

Figyeljetek a bevásárlásnál!

Nem szeretnék senkit sem ijesztgetni, de nagyon sokan teljes nyugalommal esznek különféle késztermékeket, nem is sejtve, hogy cukrot vagy keményítőt, vagy ismeretlen eredetű növényi olajokat tartalmaznak. Tudom, macerás, de tényleg nagyon fontos, h mielőtt bármit megvásároltok, nézzétek át az összetevőket, és ha valamit nem ismertek, előbb nézzetek utána.

Nem szeretnék senkit kioktatni, én sem vagyok élelmiszer-szakértő, és biztos sokan tudjátok is már ezeket. De hátha van még néhány naiv, gyanútlan paleos aki erre téved, és akinek talán segítek.

Csak hogy néhány példát említsek: az eredeti téliszalámink, amit elajándékoztunk végül; a gesztenyepüré, ami elméletben sós volt, és amit visszavittünk az üzletbe, és a többi, és a többi. Szóval alább néhány termék, amivel csak óvatosan!

A felvágottaknál mindenképpen óvatosnak kell lenni. Egy darabig keresgéltem, de aztán feladtam. Nem találtam se felvágottat, se virslit, amiben ne lett volna valami nem paleo (pl. dextróz - azaz szőlőcukor, vagy épp keményítő).
Több reményt fűztem a szín húsokhoz (sonkák, pláne ha füstölt, bacon). Hosszas keresgélés után bacont már sikerült találnom előre csomagolva, szeletelve, dextrózmentesen. De sonkát még nem. Az marad a pultból, frissen szeleteltetve.

Itt jegyezném meg, hogy az ár ne tévesszen meg! Általában sz olcsóbb, kevésbé minőséginek pozicionált termékek tartalmaznak kevesebb adalékanyagot (személyes tapasztalat).

Így jártunk a csemegeuborkával és a curryvel is. Körülbelül 30 félét végignéztünk, és végül az egyetlen, ami a kritériumoknak megfelelt, a legolcsóbb, legkevésbé feltűnő márka lett mindkettőből. Curry alatt itt a pástétomot értem, aminek legtöbbjében a szója valamely formája volt elrejtve. 

Azt sem nagyon értem, miért tesznek a legtöbb kókusztejbe keményítőt, mikor e nélkül is elkészíthető, sőt! Eddig egyetlen márkát találtunk (sajnos Magyarországon még nem kapható szerintem), amiben csak kókusz (ráadásul 80%-ban!!!!) és víz van. Ez egységes, folyékony, tejszínes és nagyon finom!!! Míg a többi, a sok adalékanyagtól általában vízre és egy keményebb kókusz'tömbre' különül és sosem lesz egységes.

A tonhalkonzerveknél sem árt odafigyelni. Sosem lehet tudni, hogy a különböző "növényi olajok" pontosan milyen olajat takarnak. Javaslom inkább a saját levében vagy sós vízben konzervált tonhalat. Ha lecsöpögtetjük a vizet, rátehetjük a saját olajunkat :)

Hogy leveskockát nem használunk, az már paleo előtt sem volt kérdés. Bár korábban készen vásároltunk (üvegben) különböző húsleves alapleveket. Már nem tudom pontosan, mely összetevő miatt, de erről is le kellett mondanunk. Most az a taktikám, hogy ha húslevest főzök, akkor mindig teszek el a levéből a mélyhűtőbe, jégkockaformákban. Így könnyen adagolható és mindig kéznél van. Persze, pótolható fűszerezéssel, ha épp nem lenne kéznél, de néha tényleg nagyon sokat ad az ízélményhez.

A sütőpor és a szódabikarbóna között egyetlen különbség van: a keményítő. Míg előbbiben van, utóbbiban nincsen. Hatásukban pedig én, eddig nem sok különbséget vettem észre. Pontosabban semmit.

Sajnos a legtöbben nem vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy saját tyúkjaink lennének, sőt, még a tanyasi tojás beszerzése is problémás lenne számomra első kézből. Ezért fontos megjegyezni, hogy a tojás tápanyagtartalma szorosan összefügg azzal, mit eszik a tyúk. A német wikipedia szerint magasabb a tápanyagtartalma azon tyúkok tojásainak, melyek a magok mellett növényeket, rovarokat, gilisztákat és csigákat is esznek. Tudományos vizsgálatok szerint az ilyen tojásokban 2/3-szor több A vitamint, kétszer annyi Omega-3, háromszor több E-vitamin, 2-6szor több D-vitamin, és hétszer annyi Beta-Carotint van, mint a csak magokkal etetett tyúkok tojásaiban. Ezért (is) érdemes inkább, ha nem is bio, de legalább  szabadtartásból származó tojást vásárolni.

Utóbb figyeltem fel rá, hogy a legtöbb szupermarketekben kapható balzsamecetben karamell van. Azt nem mondom, hogy mindenképpen vásároljatok eredetit,  mert ennek az ára a csillagos egekben van (ugyanis legalább 12 évig kell érlelni), de mindenképpen nézzétek meg az összetevőket. Sokszor nem azért szép sötét és sűrű, mert minőségi, sokkal inkább a karamellnek és a színezőanyagoknak köszönhetően. Eddig egyetlen egyet találtam az "olcsóbb" balzsamecetek között, ami semmivel nem dúsított/színezett: Jamie Oliver balzsamecete. Ez itt nem a reklám helye, de tényleg!

Végül, tudom, a sajtok amúgy is határmezsgye és igazából inkább kompromisszumos, sem mint ajánlott étel, de ha valaki vegatáriánus-paleo, vagy épp csak nagyon szereti, mint én... szóval: az érett sajtokra, az igazi érett sajtokra rá van írva, hogy mennyi ideig érlelték őket, és ez az időtartam legalább több hónap!  Pontosabban, sajtszakértői szempontból 4 hónap érlelés után lehet számít egy sajt érett sajtnak., és felső határ... az nincs :) Hogy paleo-szempontból is érett-e a sajt 4 hónap után, azt sajnos nem tudom. Persze, a hosszú érlelés a sajtok árán  is látszódik, de nem törvényszerű, hogy minél érettebb, annál drágább. Én inkább kevesebbszer eszem, de akkor igazából! :) Alkalmanként megengedünk magunknak egy sajtvacsorát, szőlővel, almával, dióval és finom borokkal! Tulajdonképpen több mint 200-, maximum 250g sajtot úgysem tud senki megenni egyszerre. Vagy mégis?
A konyhában pedig leginkább a parmezánt/grana padanot használjuk (ebből lehet találni érett verziót is, elfogadható áron).

Tudom, ezek apróságok, és talán annyira nem is fontosak, de sok kicsi sokra megy!Nektek mi a tapasztalatotok? Van már jól bevált márkátok/terméketek/boltotok? Milyen áru tévesztett meg legutóbb?

18 hozzászólás:

Hazsuka írta...

Nem tudom, hogy mikor mi számít reklámnak ezért óvatosan kérdezem: Nem lehetne egy külön címszó alatt feltenni azokat a termékeket, ami megfelel a paleonak? Én már nem tudom hány bacont néztem át... Ráadásul közben ott unatkozik a 8 éves meg a 4 éves a hátam mögött. Az uborka is érdekel. Szerintem másokat is. Segíts kérlek!
Azt már tudom, hogy alternatív tenyésztésből való tojást hol lehet kapni, de szabadon tartott tyúktól még nem láttam tojást. Vagy bio 66 forintért vagy ketreces 25-ért.

botao írta...

Nem hiszem, hogy bármely cég tiltakozna, ha népszerűsíteném a termékét... max. én kérhetnék pénzt érte :D
Szívesen segítek, és írnék is listát, de jelenleg Németországban vagyok. Így a most használt márkákkal nem mennétek sokra, mert otthon, ha vannak is, tuti más a nevük. De hamarosan újra Magyarországon leszek, akkor majd belevetem magam és ígérem, készítek egy listát!
Addig is: a húsoknál (pl. bacon) én a pultból vettem, frisset amikor otthon voltam, szeleteltetve.
Tojás: itt a tojásra/dobozra nyomtatott kódot kell figyelni. Ezt mindenhol, minden forgalmazott tojásra kötelező rányomtatni. Ha a kód '1'-el kezdődik: szabadtartás. A '0'a bio, de ez drágább, mint a szabadtartásos. (Van még 2-es kód, de ez csak annyi, h nem ketrecben, hanem istállóban vannak a tyúkok, a 3-as meg a ketreces.)
Alternatív tenyésztés? Az meg mi? Erről meg még én nem hallottam soha!

botao írta...

Á, most találtam rá egy oldalon, hogy az 'alternatív tartás' a '2'-es kód, tehát istállós, vagy más néven mélyalmos. Itt is be vannak zárva a tyúkok, csak nem külön-külön egy ketrecbe szorítva, hanem együtt nyomorognak a földön :(
Amúgy pl. TESCO-ban vettem már tojást '1'-es kóddal, kell lennie más, nagyobb üzletekben is. Az nem lehet, hogy nálunk ez ritkaság számba menjen! Vagy?

Névtelen írta...

azt írod ,hogy inkább a pultból veszel felvágottat,nem előre csomagoltat,
ne hidd,hogy a pultban ,más van mint amit csomagolnak. nagy hipermarketben dolgozom,amin nincs kód ,kiveszik a csomagolásból és teszik a pultba,hát kb ennyi:-)

botao írta...

Jogos, sajnos tudok róla. Rá szoktam kérdezni. Menjen be, nézze meg a csomagolást, és ha tuti, akkor megveszem. Ha nem, inkább otthagyom. Így találtam rá a pármai sonkára is, amiből megvettem inkább az előre csomagoltat, mert azon rajta volt, hogy glutén- és laktózmentes. Szerencsém van, mert ahol vásárolok, ott nagyon készségesek az eladók.
De felvágottat, szalámit nem szoktam venni. Azok szinte biztosan cukrozottak.

bigacsiga írta...

A sütőpor és a szódabikarbóna között egyetlen különbség van: a keményítő. Míg előbbiben van, utóbbiban nincsen. Hatásukban pedig én, eddig nem sok különbséget vettem észre. Pontosabban semmit.

---------
Nem csak ez a különbség.
A szódabikarbóna az tiszta szódabikarbóna és foszfát mentes.

A sütőporban meg van foszfát térfogatnövelőként, ezt érezzük csípősnek evés után a szánkba.

botao írta...

akkor még egy érv ellene! köszi! ...én eddig foszfátot nem láttam az összetevők között, jól el van rejtve :(
bár "egyesek" nálunk a szódabikarbónát is kiérzik a sütikből, az is kesernyés kicsit, ezért is tettem le mindkettőről.

amúgy én azt gondolom, ha a sütik állaga jó, akkor részemről mindegy, hogy mekkorára nőnek :D inkább legyen kicsi és finom, mint óriási, de keserű.

Névtelen írta...

Balzsamecet témában van egy ötletem. Már régóta fehér balzsamecetet vásárolok, mert nem tetszett, hogy a barna "összerondítja" a salátát (ez persze személyes vélemény). Ráadásul borban is jobban szeretem a fehéret, mint a vöröset, így "egyenes út vezetett" a fehér balzsamecethez :) Megnéztem az összetevőket, és az alábbiakat tartalmazza: fehérborecet, fehérszőlő-must és antioxidáns E224. Nem tudom, hogy mennyire paleo, de remélem, sikerült jó ötletet adnom.
Üdv.:

Sandrea

botao írta...

Fehéret még sosem próbáltam, de kíváncsi vagyok. Majd utána nézek mi is az az E224, mert ezeket az E számokat én próbálom kerülni, pláne amikor tudom, hogy e nélkül is előállítható az adott termék.
Szerintem paleo szinten nem lehet nagy különbség a kettő között, sajnos mindegyikben töményen van szőlőcukor, de nálam egy pici belefér (pár kanálkánál több úgysem kell sosem:)
Mindenesetre én törekednék a természetes verzióra.

algi írta...

Sütőpor - nono. Nem egészen csak a keményítő a különbség:
Jelenleg fő alkotóeleme a nátrium-hidrogénkarbonát (NaHCO3), amely hő hatására (50 fok felett) lebomolva szén-dioxidot bocsát ki. (2 NaHCO3 = Na2CO3 + H2O +CO2 )
Az Na2CO3 nem más, mint a mosószóda. Nem csoda, hogy keserű és csíp. (Amelyet persze a gyomorsav közömbösíteni fog, meg az adalékok)..
Emellett a széndioxid felszabadulás sebességét a különböző savhordozók hozzáadásával szabályozhatják:

- foszforsav savanyú sója (Ca(H2PO4)2 ),
- Difoszfátok (E450)
- Nátrium-alumínium-foszfát (E541)
- borkő (monokálium-tartarát, a borgyártás természetes mellékterméke)
- fumársav (képlete: HO2CCH=CHCO2H).
- Alumínium-ammónium-szulfát (E523) ipari sütésnél.
- keményítő, csomósodásgátló hatása miatt.

Bocsi, nem okoskodni akartam, hanem - férfi létemre - megköszönni a sok jó receptet és a jó hangulatot 8-)

botao írta...

algi
Nincs miért bocsánatot kérni! Az okoskodást nem, de ha valaki tényleg okosakat mond azt szeretjük :)

Esetleg, ha jártas vagy a témában, írhatnál egy kicsit az ÉLESZTŐről is... hátha sikerül egy olyan paleo összetevőt találni, amivel működne.

Tamarika írta...

Tamarika
Sziasztok Mindenki! Én friss "Paleo"-s vagyok. 4 napja jött meg a könyvem, de... nagyon sok blogbejegyzést olvastam már végig a témában, köszönet érte Nektek.
Valójában - ezt el kell mondjam -, nagyon nehéz és körülményes és iszonyúan nagy időráfordításomba kerül megtanulni, beszerezni, megfőzni és hadnemondjam, elfogadtatni a családommal az új "mániát". Mondják Ők.Én most is úgy érzem, nekem megéri. Örülök annak, hogy uttörők vagytok és én már csak szemezgetek a Ti receptjeitekből, hasznos tapasztalatotokból.
Én is tudom ajánlani a saját házikolbász receptemet: l kg darált sertpés vagy bármilyen (pulyka, csirke, kacsa, liba) hús, 3 dkg bio őrölt pirospaprika, 2,2 dkg só, 0,5 kk.őrölt köménymag. Alaposan összekeverem, dagasztom, majd a húsdarálóra szerelt kolbásztöltővel sózott bélbe töltöm (nagy áruházak húsosztályán lehet kapni 10 m-es belet is, amit gondosan beáztatok és kimosom. Valami fenséges sültkolbászt készítek belőle.

botao írta...

Szia Tamarika!
Üdv a táborban! Megéri, hidd el és belejössz hamar! Eleinte lehet, hogy körülményes, de pár hét, szerintem max. 1 hónap alatt belejössz. Kialakul, hogy miket főzöl, hogyan, honnan szerezheted be az alapanyagokat, mit vehetsz és mit nem, és máris sokkal gyorsabb és könnyebb lesz minden :)
Le a kalappal, hogy van türelmed a kolbásztöltögetéshez! Én elakadok a darált húsnál :D ...vagy a hentesemnél. Ő állítja, nem tesz semmilyen cukrot/dextrózt/szőlő vagy gyümölcscukrot a kolbászba, így én ezt kényelmesen megoldom.
De majd kipróbálom a recepted, csak húspogácsaként. Nagyon jól hangzik :)

Massabould írta...

Csóró egyetemistaként, aki most tanul főzni, s ideje zömét egy kisvárosban tölti, ahol semmit nem lehet beszerezni, egyre inkább azt látom, hogy esélyem sincs. Párolom a zöldségeket ezerrel, grillezgetem a húst, eszem a napi avókádót, kókuszzsírt használok, nem eszem műkaját, virslit, gabonát, stb... viszont mélyhűtőm sincs, úgyhogy húsleves alaplevet sem tudok hova rakni, a saját házikolbász meg nagyon távolinak tűnik. Egyeltalán ér valamit ez a semipaleo, vagy, ha nem biózom, s alkalmanként a Tescoban veszem a zöldséget-gyümölcsöt, a húst (előre csomagolt pulyka- és mellfilé, máj, stb.)pedig rendszeresen ott akkor kb. halottnak a csók az egész? Most jut eszembe, a gombát is konzerveben veszem, noha felhasználáskor alaposan lemosom.
Számomra elég frusztráló ez az egész, mert nincs időm rendszeresen piacra járni, a bióra meg nincs pénzem egyelőre.
Valami jótanács, buzdítás, márkaajánlás esetleg?

botao írta...

@ Massabould - Először is, ne pánikolj és ne keseredj el! Szerintem minden, az egészséges táplálkozás irányába tett erőfeszítés ér valamit :) Hidd el, szerintem nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy paleo+bio (vagy esetleg netalántán organikus). Én sem. Egyedül a tojásból ragaszkodom a bio-hoz (vagy legalább szabadtartásoshoz, de azt itthon nehéz találni), mert nekem a többi egyszerűen nem ízlik. De én is veszek zöldséget/gyümölcsöt az intersparban pl. (tescot eleve kerülöm... de nem hiszem, hogy nagy különbség lenne). A piacon sem minden zöldségesnél saját termelésű az áru, sőt! Nagyon nehéz válogatni/különbséget tenni. Nagy szerencse és utánajárás kell ahhoz is, hogy az ember jófajta hentest találjon. Sokan azt sem tudják, milyen állatok húsát árulják (mit evett, stb.). Ehhez kitartó keresgélés/tesztelés szükséges helyi szinten. De ha épp időd/pénztárcád nem engedi, gondolj bele, még akkor is jobb h tesco-húst eszel paleo étrenddel, mintha tesco-húst ennél és még egy csomó más egészségkárosító izét. Így is sokmindentől megkíméled már a szervezeted, szóval ne add fel! Majd idővel minden alakul. Elkezdted, és ez a lényeg.
Márkákat ajánlani elég nahéz... attól függ merre vásárolsz, mit keresel. Egy biztos: mindig hasznos elolvasni az összetevőket és egy kis időd szánni a kutatásra. Pl. lehet, hogy eltökölsz 10-15 percet, mire találsz egy balzsamecetet, vagy egy olívabogyót... de csak egyszer kell ezzel bíbelődni, másodszorra már tudod és csak lekapod a polcról. De ha van konkrét termékkel kapcsolatos kérdésed, akkor írd meg, szívesen segítek.
Ha nincs mélyhűtőd, akkor szerintem elég egy kicsit alaposabb tervezés. Pl. én gyakran alakítom úgy a menüt, hogy egyik nap van húsleves, aztán a következő napokban csupa olyan kaja, amihez kell az alaplé (pl. bolognai szósz). Így nem kell lefagyasztani sem.

Szóval kitartás, nyugalom! Alakul ez majd idővel, hidd el! És bármi kérdésed lenne, írj bátran!

Névtelen írta...

E-224
Kálium-metabiszulfit

Szerep: Antioxidánsok, Tartósítószerek, Térfogatnövelők

Hatás: allergén, kokarcinogén, bélpanaszok, nyálkahártya-irritáció, B12-vitamin-károsító, fejfájást okozhat

A kén-dioxid és a kénessav sói (a szulfitok) nemcsak tartósító-, hanem szépítőszerek is. Az emberiség által legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, vagy asztmarohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is.
Főleg a fehér borok, pezsgők, szárított gyümölcsök, lekvárok tartósításához használják. Kiszámíthatatlan reakciókat okozhat: egyeseknél rosszullétet, fejfájást, hasmenést - rosszabb esetben anyagcsere- vagy idegrendszeri zavart. A kén-dioxidról kokarcigonén hatás feltételezhető (más anyagokkal együtthatva elősegíti a rák kialakulását).
Itt találtam:
http://eszam.hu/e-szamok/antioxidansok/284-e-224.html
Mi a férjemmel a 3. hetünket tapossuk csupán, keressük mit-miként főzhetünk. Igaz, folyamatosan keresem a neten (is) a recepteket. Így találtam erre a blogra.
Nálam a legnagyobb probléma, hogy én nem szeretem a húst - csak darálva, fűszerezve -, és ahogy olvastam fentebb, a téliszalámi is tabu... így kicsit nehézkes a kezdet.
Nincs teltségérzet, ellenben 3 óra múlva nem akarjuk feltépni a hűtőt... :)

botao írta...

Szia,

Igen, az E-számokat nem szeretjük :) De épp a napokban kezdtem olvasni Szendi Gábor 2. paleo-könyvét, és épp tegnap értem a rákos fejezethez, ahol azt részletezni, a karciogén anyagoktól közel sem kell annyira rettegni mint amennyire rettegünk tőle. Olyan, mint amikor szúnyogot nézel mikroszkóp alatt (vagy valami hasonló hasonlattal él:)

Téliszalámi: azt gondolom, az első hetekben lehetsz magatokkal kicsit engedékenyebb :))) Olyan rettenetsok cukor nem lehet benne... ha épp az van kéznél, inkább egyél, minthogy kétségbeess. Az ilyen apró részletek kiforrják magukat idővel. Ráérsz majd akkor felhagyni a téliszalámi-evéssel, amikor már rutinos paleos vagy.
(Én pl. eleinte a tejeskávét nem engedtem el... pár hét után simán lemondtam róla. Mára pedig presszókávé rajongó vagyok (cukor és édesítőszer nélkül!!! :)))))

Névtelen írta...

Szia!

Érdekelne, hogy melyik bacon ment át a szűrőn és hol lehet beszerezni. Én már régóta keresek károsanyag mentes bacon-t, de eddig nem jártam sikerrel.

Júlia

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...