szerda, június 02, 2010

Könnyű nyári vacsora

Tudom, ez most épp nem túl találó az otthoni helyzetre. De nekem a dinnyétől mindig nyári hangulatom lesz, ha az időjárás nem is passzol, legalább a lelkemben. Hátha nektek is!
Mindemellett azért is szerettem volna ezt megosztani veletek, mert felfedeztem valamit! A pármai sonka csomagolásán ez áll: "A pármai sonka laktóz- és gluténmentes." Utánanéztem kicsit az interneten, hátha ezzel is tudok segíteni az otthoni keresgélésben.
Ha eredeti pármai sonkát találtok, akkor érdemes átbogarászni az összetevőket. Ugyanis az eredeti pármai sonka előállításának nagyon szigorú szabályai vannak. Mivel védett eredetű márka, meg van kötve, hogy mely tartományokban (sőt, az is, hogy milyen sertésekből) állíthatják elő. De még az is előírás, hogy ha előre szeletelik és csomagolják, annak is ott kell történnie. Tehát, jó esély van rá, hogy minden pármai sonka laktóz- és gluténmentes legyen.
Hogy miről ismeritek fel? Az egész sonkáknak a bőrére van pecsételve (ha átmentek egy minőségi teszten), az előrecsomagolt sonkáknak pedig a csomagolására van nyomtatva a Pármai Hercegség ötágú koronája.
Tudom, nem a legolcsóbb megoldás, de eddig nem találtunk más sonkát, amiről biztosan (vagy jó eséllyel) megállapítható lenne, hogy teljesen paleo.
Érdekességképp: A pármai sonkát csak meghatározott sertésafajtából állíthatják elő. A sertéseknek öregebbnek kell lenni 9 hónapnál és nehezebbnek 150 kilónál. Először egy "sómester" enyhén besózza tengeri sóval, majd 100 napig érlelik egy hűtőkamrában. Ezután lemossák a vizet és további 10-12 hónapra speciális csarnokokban lógatják fel őket, hogy a levegőn száradjanak. Ezekben a csarnokokban egymással szemben elhelyezkedő ablakok gondoskodnak a légáramlásról, ami körbejárja a sonkákat. És hogy ne száradjanak ki túlságosan, a sonkáknak a húsos oldalát sós zsírral kenik be erre az időre.
Na süt már a nap? :) Ha nem, sonkával vagy sonka nélkül, de egyetek dinnyét. Már a szeletek is mosolyognak.
Jó étvágyat!

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...