Korábban csak akkor főztem levest, ha elfogyott a mélyhűtőből a húsleves alaplevünk, mondjuk úgy kéthavonta egyszer. De ez mától másképp lesz! A húsleves kapcsán is mindig elfogott az érzés, hogy most nagykanállal eszem az egészséget, hogy a leves jó, a leves finom, tápláló, könnyű! Végül mégsem próbálkoztam más levessel. De most addig gondolkodtam rajta, mit kezdjek a tokányból megmaradt gombával, míg leves nem lett belőle. Tárkonyos pulykaragu. Mától újra sok-sok leves!
Hozzávalók:
- 500g pulykamell
- 1 vékony szelet sonka
- 200g csiperke
- 1 nagyobb szál répa
- 1 közepes karalábé
- 1-2ek vajzsír (vagy más zsiradék)
- 1 fej friss fokhagyma (vagy ízlés szerint pár gerezd szárított)
- 1dl leves alaplé (én csülköt használtam, mert tévedésből ezt vettem elő a mélyhűtőből. De nagyon illett a leveshez, pláne a sonkaszeletkék miatt:)
- 2-4tk friss vagy morzsolt tárkony
- 1tk egész bors
- újhagyma (a tálaláshoz)
A pulykamellet csíkokra vágtam, a sonkát felkockáztam, a hagymát felaprítottam, a fokhagymát (hasonlóan a szárítotthoz) megpucoltam, gerezdjeire szedtem és a gerezdeket megfeleztem (így jobban kibontja az ízét:) A gombák szárának csak a végét vágtam le, majd nagyobb darabokra szeltem őket. A karalábét kockákra, a répát félkarikákra vágtam. Miután mindezt előkészítettem, már nem is maradt sok tennivaló!
A pulykamellet a sonkával együtt kevés vajzsíron, kisebb adagokban (hogy ne eresszen levet és ne száradjon ki) aranybarnára pirítottam, majd félretettem. Ez után első körben a répa került a fazékba, 1-2 percig önmagában pirítottam (szintén némi vajzsíron), majd hozzáadtam a karalábét, végül pár perc után a gombát. Amikor a gomba is 'összeesett' kicsit, felöntöttem a csülöklével, hozzáadtam a húst, a fokhagymát, az egész borsot, majd sóztam, és megszórtam 2tk tárkonnyal.
Kb. 10-15 perc elteltével összeértek az ízek és megpuhult minden zöldség. Ekkor igazítottam egy kicsit a fűszerezésen, hozzáadtam még 2tk tárkonyt és 5 perc múlva már kész is volt!
A pulykamellet a sonkával együtt kevés vajzsíron, kisebb adagokban (hogy ne eresszen levet és ne száradjon ki) aranybarnára pirítottam, majd félretettem. Ez után első körben a répa került a fazékba, 1-2 percig önmagában pirítottam (szintén némi vajzsíron), majd hozzáadtam a karalábét, végül pár perc után a gombát. Amikor a gomba is 'összeesett' kicsit, felöntöttem a csülöklével, hozzáadtam a húst, a fokhagymát, az egész borsot, majd sóztam, és megszórtam 2tk tárkonnyal.
Kb. 10-15 perc elteltével összeértek az ízek és megpuhult minden zöldség. Ekkor igazítottam egy kicsit a fűszerezésen, hozzáadtam még 2tk tárkonyt és 5 perc múlva már kész is volt!
Tálaláskor friss újhagyma karikákkal szórtam meg.
Jó étvágyat!
Jó étvágyat!
1 hozzászólás:
Jó választás a csülöklé,pikánsá varázsolja az izetlen pulykamellet.
Megjegyzés küldése