csütörtök, május 20, 2010

Datolya nyárs

Én szeretem a finoman sós és az enyhén édes ízek keveredését. Régen pl. imádtam a mekis sült krumplit, mekis fagyival. Na nem, ez az étel azért annál sokkal finomabb, és persze egészségesebb :)
Hozzávalók:
  • 1 sertés szűzpecsenye
  • 2 fej vöröshagyma
  • 100-150g bacon, szeletelve (nem árt, ha kicsit vastagabbak a szeletek, h ne essenek le a nyársról)
  • szárított, magozott datolya

  • frissen őrölt fekete bors
A húst kb. 2cm vastag kockákra vágjuk, a hagymát megpucoljuk, negyedeljük, a datolyákat szétnyitjuk. Majd felforrósítunk egy teflonserpenyőt, zsiradék nélkül, mert a baconből és a húsból úgyis kisül a zsír. Ha mégsem teflonserpenyőt használnánk, akkor akár vajzsírt, akár sertészsírt is tehetünk a nyársak alá.
A tűzdelés során a baconszeletek 'végighullámoznak' a nyárson, átölelik, beburkolják a hozzávalókat. Arra kell ügyelni, hogy a datolyáknak a belső (tehát nem a héjas része) érintkezzen a baconnel, hogy a sütés során a szárított datolyák magukba szívják a  zsírt, a bacon sós aromáját, és megpuhuljanak. Tehát a sorrend: hagyma, datolya, majd a bacon egyik vége, majd a húskocka, újra hagyma, datolya és újra a bacon.
A nyársak minden oldalát kb. 3 percig grillezzük. A forgatás kicsit nehéz, inkább négykezes munka. Nekem mindig pörögnek a szeletek a nyársakon :)
Tálalás után fűszerezzük. Mi répaspagettivel ettük, nagyszerűen passzol hozzá a répák édeskés íze.
Jó étvágyat!

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...