Eddig én sem tudtam, de most gondoltam keresek valamil érdekességet a karalábéról, és láss csodát! A nutritiondata.com szerint a karalábéban több az Omega-3 mint az Omega-6! 100 grammban 26mg O3 és csak 20mg O6 található. Gondoltátok volna?!
Hozzávalók:
- 500g darált hús (Lehet sertés, marha, vegyes, de akár pulykahús is. Én marhahúsból csináltam legutóbb.)
- 1 kisebb fej hagyma
- fokhagyma
- 3 közepes fej karalábé
- 0,5 dl húsleves alaplé
- egy csokor kapor
- só
- frissen őrölt feketebors
- csipetnyi őrölt chilli
- 100g érett parmezán
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és egy cseppnyi vajzsíron megdinszteljük. Majd erősebb fokozatra kapcsolunk a serpenyő alatt, és ha átmelegedett, hozzáadjuk a darált húst. Megpirítjuk, és még mielőtt levet eresztene, visszavesszük a hőmérsékletet. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, fűszerezzük sóval, frissen őrölt fekete borssal és az apróra vágott kapor negyedével, majd elterítjük egy jénai tálban és meglocsoljuk a húsleves alaplével.
Majd a megpucolt, vékony csíkokra (vagy szeletekre) vágott karalábét helyezzük a serpenyőbe és pároljuk/pirítjuk egy kicsit a hús hátrahagyott szaftjában. Kb. 5 perc után félig megpuhul, ekkor fűszerezzük sóval, frissen őrölt fekete borssal, csipetnyi frissen őrölt chillivel és az apróra vágott kaporral, egyszer még átkeverjük a serpenyőben, majd elterítjük a jénaiban. A tetejére érett parmezánt reszelünk és mehet az előmelegített sütőbe (alsó-felső sütés esetén kb . 200-220fok). A sütés addig tart, míg a sajt megolvad és egy kicsit megpirul. Ha valaki sajt nélkül készítené, ez kb. 20-30 perc.
Kérdezhetnétek, minek a serpenyő, ha úgyis minden a sütőbe kerül? Egyrészt, elősütés nélkül kockázatosabb megítélni, mikor van kész pontosan. Mi van, ha a sajt már ég, a karalábé meg még ropogós, vagy épp a hús nem sült át?! :D
Másrészt, és ez a fontosabb, a serpenyőben való pirításkor keletkező aromák nagyban hozzájárulnak az ízélményhez! :D
Jó étvágyat!
Majd a megpucolt, vékony csíkokra (vagy szeletekre) vágott karalábét helyezzük a serpenyőbe és pároljuk/pirítjuk egy kicsit a hús hátrahagyott szaftjában. Kb. 5 perc után félig megpuhul, ekkor fűszerezzük sóval, frissen őrölt fekete borssal, csipetnyi frissen őrölt chillivel és az apróra vágott kaporral, egyszer még átkeverjük a serpenyőben, majd elterítjük a jénaiban. A tetejére érett parmezánt reszelünk és mehet az előmelegített sütőbe (alsó-felső sütés esetén kb . 200-220fok). A sütés addig tart, míg a sajt megolvad és egy kicsit megpirul. Ha valaki sajt nélkül készítené, ez kb. 20-30 perc.
Kérdezhetnétek, minek a serpenyő, ha úgyis minden a sütőbe kerül? Egyrészt, elősütés nélkül kockázatosabb megítélni, mikor van kész pontosan. Mi van, ha a sajt már ég, a karalábé meg még ropogós, vagy épp a hús nem sült át?! :D
Másrészt, és ez a fontosabb, a serpenyőben való pirításkor keletkező aromák nagyban hozzájárulnak az ízélményhez! :D
Jó étvágyat!
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése