Az édesköményt valaki vagy nagyon szereti, vagy ki nem állhatja.... vagy még nem próbálta. Pedig nagyon egészséges, (étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, puffadásgátló, tejszaporító hatású, valamint aktiválja a női hormonokat, és ezzel enyhítheti a klimax tüneteit) és alig van benne kalória (31kcal/100g)! És tudtátok, hogy az Abszint egyik fő összetevője? A narancsos édeskömény pedig az utóbbi időben az egyik kedvencem.
Hozzávalók:
- 500g lazac (vagy bármilyen tengeri, grillezni való hal, de lazaccal a legfinomabb :) 2 közepes édeskömény gumó
- 4 narancs
- 1 narancs reszelt héja
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt fekete bors
- chili
- (ánizs), (gyömbér)
Az étel elkészítése roppant egyszerű lenne, ha nem kellene a narancsokat filézni. De sajnos kell (ha csak nem kaptok CUKROZATLAN konzervet)... De amint ezzel megvagytok, higgyétek el, pillanatok alatt kész:
Helyezzetek egy serpenyőt a tűzhelyre egy teáskanál vajzsírral és már kezdhetitek is előmelegíteni közepesen erős-erős fokozaton (nálam ez a 6. fokozat a 6-ból:) Az édeskömény gumókat negyedeljük, a torzsáját kivágjuk és kb fél cm vastag csíkokra szeleteljük, a szárával együtt. A zöldjét félretesszük, jó lesz később a díszítéshez. A fokhagymát szintén megpucoljuk és a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk. Ha szeretitek a gyömbért, akkor kb. egy hüvelykujjnyi nagyságú darabot pucoljatok meg készítsetek elő. Ekkor kezdhetitek melegíteni a grillserpenyőt a lazacoknak, szintén egy teáskanál vajzsírral (5. fokozat a 6-ból:)
Először az édeskömény kerül a számára előmelegített serpenyőbe, ahol kb 2-3 percig folyamatosan kevergetve megpirítjuk. Ezután visszakapcsolunk közepes fokozatra és már mehet is mellé a többi hozzávaló: narancs filé (a levével együtt), fokhagyma szeletek, (gyömbér, apró kockákra vágva, vagy belereszelve), fűszerezés: só, bors, chili és esetleg pár csipet ánizs, majd hagyjuk lassan főni a levében (de néha azért kevergessük meg).
Most jönnek a lazac szeletek a serpenyőbe. Fűszerezni ráérünk sütés után is (néhány mesterszakács szerint a húsoknál minden esetben ez a megfelelő eljárás), vagy amíg az egyik fele pirul, sózzuk, borsozzuk a másik felét. Hogy meddig kell grillezni, az erősen függ a lazac vastagságától és az egyéni ízléstől. Én úgy szeretem, ha kívül ropogós barnára pirult, a belseje pedig 'üvegesre' párolódott. Ehhez egy vastagabb szeletet kb 2-2 percig kell grillezni mindkét oldalán. Ha ez kevés lenne, vegyük le a serpenyőt a tűzről és hagyjuk állni a lazacszeleteket még pár percig.
Tálaláskor az édeskömény zöldjét a köretre csipkedjük, a lazacszeletekre pedig narancshéjat reszelünk. Jó étvágyat!
U.i: Sajnos a mi lazacunk ez alkalommal levet eresztett (valószínűleg nem volt még elég meleg a serpenyő), így csak az egyik oldala pirult meg igazán. Sebaj, így is nagy sikert aratott nálunk! A grillezést pedig tényleg ki kell tapasztalni és sokat kell gyakorolni, hogy végül "csuklóból" eltaláljuk hogyan süssük a húst tökéletesre :)
Helyezzetek egy serpenyőt a tűzhelyre egy teáskanál vajzsírral és már kezdhetitek is előmelegíteni közepesen erős-erős fokozaton (nálam ez a 6. fokozat a 6-ból:) Az édeskömény gumókat negyedeljük, a torzsáját kivágjuk és kb fél cm vastag csíkokra szeleteljük, a szárával együtt. A zöldjét félretesszük, jó lesz később a díszítéshez. A fokhagymát szintén megpucoljuk és a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk. Ha szeretitek a gyömbért, akkor kb. egy hüvelykujjnyi nagyságú darabot pucoljatok meg készítsetek elő. Ekkor kezdhetitek melegíteni a grillserpenyőt a lazacoknak, szintén egy teáskanál vajzsírral (5. fokozat a 6-ból:)
Először az édeskömény kerül a számára előmelegített serpenyőbe, ahol kb 2-3 percig folyamatosan kevergetve megpirítjuk. Ezután visszakapcsolunk közepes fokozatra és már mehet is mellé a többi hozzávaló: narancs filé (a levével együtt), fokhagyma szeletek, (gyömbér, apró kockákra vágva, vagy belereszelve), fűszerezés: só, bors, chili és esetleg pár csipet ánizs, majd hagyjuk lassan főni a levében (de néha azért kevergessük meg).
Most jönnek a lazac szeletek a serpenyőbe. Fűszerezni ráérünk sütés után is (néhány mesterszakács szerint a húsoknál minden esetben ez a megfelelő eljárás), vagy amíg az egyik fele pirul, sózzuk, borsozzuk a másik felét. Hogy meddig kell grillezni, az erősen függ a lazac vastagságától és az egyéni ízléstől. Én úgy szeretem, ha kívül ropogós barnára pirult, a belseje pedig 'üvegesre' párolódott. Ehhez egy vastagabb szeletet kb 2-2 percig kell grillezni mindkét oldalán. Ha ez kevés lenne, vegyük le a serpenyőt a tűzről és hagyjuk állni a lazacszeleteket még pár percig.
Tálaláskor az édeskömény zöldjét a köretre csipkedjük, a lazacszeletekre pedig narancshéjat reszelünk. Jó étvágyat!
U.i: Sajnos a mi lazacunk ez alkalommal levet eresztett (valószínűleg nem volt még elég meleg a serpenyő), így csak az egyik oldala pirult meg igazán. Sebaj, így is nagy sikert aratott nálunk! A grillezést pedig tényleg ki kell tapasztalni és sokat kell gyakorolni, hogy végül "csuklóból" eltaláljuk hogyan süssük a húst tökéletesre :)
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése