csütörtök, május 20, 2010

Vajzsír/tisztított vaj/ghee

Mivel a legtöbb állati eredetű zsírnak elég jellegzetes íze van, ezért nehezebb velük sütni-főzni. Erre nagyon jó megoldás a vajzsír. Az elkészítése pedig szintén nagyon egyszerű.
Én beszereztem egy hőálló, átlátszó mérőedényt, olyan kancsó szerűt. Ebbe beleteszem a márkázott vajat (eddig csak 250 grammal próbáltam, de lehet a duplájával, vagy akár többel is) és beteszem a sütőbe. Bár azt olvastam, alacsony hőmérsékleten kell melegíteni, hát... ez nekem nem működött. Több óra alatt sem történt meg a nagy áttörés. Így taktikát váltottam: a vajat a hideg sütőbe teszem, a sütőt pedig 90-100 fokra kapcsolom (eddig csak alsó-felső sütéssel próbáltam, de legközelebb megkockáztatom a légkeveréses funkciót:). És várok. Várok. Várok.
A vaj lassan megolvad, majd elkezd szétválni 3 különböző rétegre: alul egy fehér, tejes valami ülepedik le, középen egy gyönyörű, aranysárga réteg keletkezik (na, ez kell nekünk!) felül pedig hab. Ez a melegítés során, ha kivárjuk, megkeméynedik, így könnyebb eltávolítani. Ezt a műveletet egy párszor megismételjük és ha már nem habzik tovább, kapcsoljuk ki a sütőt, távolítsuk el a tetejéről a maradék habot, hagyjuk kicsit leülepedni, majd óvatosan, esetleg biztos ami biztos egy finom szűrőn át (pl. gézlap) öntsük a vajzsírt egy tálba. De vigyázat, nehogy az alsó tejes réteg (melynek ekkor érezhetjük jellegzetes tej illatát) is belecsepegjen!
Hagyjátok kihűlni, és kész! Sok munka nincsen vele, csak ki kell tapasztalni, kinek/hogyan melegít a sütője. Nagyon praktikus, sok fejtöréstől megkíméli a paleo-szakácsokat  :D

Ui.: Sajnos fotót most nem tudok feltölteni erről, pedig tudom itt épp hasznos lenne. De amint lehetőségem lesz rá megteszem

11 hozzászólás:

Névtelen írta...

A leírás alapján megcsináltam, nagyszerűen ment egy darabig. Nekem nem sikerül úgy leönteni, hogy az alsó tejes rész ne csöpögjön bele a végén... Még (többrétegű) gézlapon át se, úgy is belecsöpögött... :( Van javaslatod?
Más: A márkázott vaj ghínek? Csak mert a sima teavaj sokkal olcsóbb...
Üdv. Anita

botao írta...

A márkázott vajnak is teavaj, csak a 'minőségibb' változat. Teavaj is megfelelő, nem is tudom, miért nem azt írtam :)

Így elsőre több oka is lehet:
- Lehet, hogy nem vártál elég ideig, hogy a tej teljesen leülepedjen?
- Maradt rajta egy kis hab, és az 'húzta' maga után a tejet?
- Túl gyorsan öntötted át?
Én már régen csináltam (mert itt készen veszem:), ha otthon leszek csinálok újra, amint időm engedi és feltöltöm a fotókat.

Névtelen írta...

Köszi a választ!
A nagyját jól le tudom önteni, de mikor már közeledik az alja, a leülepedett tejes réteg, akkor van gond. A végén az is folyna a ghível együtt. És a géz se tartja vissza attól, hogy a ghíhez kerüljön. Így kénytelen voltam pazarolni és hagyni egy kis ghít a tejes cuccon, mert azt nem tudtam leönteni szépen sehogy se.

Legközelebb megpróbálom tovább sütni, látszólag le volt ülepedve rendesen a tej, de hátha csak látszólag...

De kiváncsian várom majd a te próbálkozásod képeit, beszámolóját.

Itthon szerintem nehéz beszerezni (bár nem lehetetlen, van magyar is) és nagyon drága. (Bár az itthoni verziónak még nem számoltam utána.)

Üdv. Anita

Névtelen írta...

Lehet, hogy hülye ötlet - pláne, hogy nem is próbáltam -, de nem lehet hűtőbe tenni a cuccot és az így megfagyott ghít leszedni a tejes rész tetejéről?

Üdv.:
Sandrea

P.S.: Nagyon színvonalas a blog mind tartalmában, mind pedig a külcsínt tekintve. Ha az ember eljut odaáig, hogy elkezd paleozni, legnagyobb problémája, hogy tudja, hogy mit NEM, de azt kevésbé,hogy mit IGEN! Ezen az oldalon jó ötleteket kaphatunk.

botao írta...

Bár nekem ezzel eddig még nem volt problémám, de egyáltalán nem tatom hülye ötletnek. Csak azt nem tudom, hogy a hűtés során a tej nem vegyül-e ismét a zsírral. De érdemes kipróbálni. Ha esetleg eljutottál eddig, kérlek mindenképp számolj be!!!
Talán a habot mindenképp érdemes előtte leszedni, amennyire csak lehet.

botao írta...

Ja! És nagyon köszönöm a dícséretet. Igyekszem... bár most épp kevesebb időm van a blogra, de hamarosan vége a 'nyáriszünetnek' és akkor újra teljes gőzzel üzemel majd.
Annak örülök a leginkább, hogy látszik, hogy a paleo nem egy kivitelezhetetlen életforma, és hogy semmi jót nem vonunk meg magunktól tulajdonképpen... sőt!

Névtelen írta...

Szia!

Szeretem olvasgatni a receptjeidet. Érdeklődnék, hogy amikor nem te készíted, hol veszed készen a vajzsírt? Vagy mit gondolsz, mikrohullámú sütőben nem lehet előállítani?

Üdv, Zsófi

botao írta...

Szia Zsófi!
Köszi :)
Németországban a vajzsír mindennapos cikk, mint nálunk a margarin. Itthon sajnos sehol nem találtam még. Állítólag bioboltokban lehet kapni, de gondolom, elég drága. Szóval most én is újra magamnak gyártok.

Mikró... fogalmam sincsen. Még kipróbálni sem tudom éppen, mert felpakoltuk a mikrónkat a szekrény tetejére. Nem elvből, helyhiány okán. Nomeg, mert azt vettem észre, hogy a paleo mellett nem használjuk, szinte egyáltalán.
Lehet, hogy egy próbát megérne, egy kis darab vajjal, nagyon alacsony fokozaton.

Névtelen írta...

Á, rég jártam itt. Köszönöm a válaszodat. Végülis elkészítettem, ahogy eredetileg javasoltad sütőben. Tényleg nem ördöngösség. Nehezen tudtam elképzelni, hogy fognak ezek a rétegek szétválni, de a vaj szerencsére tudta mit kell csinálni :) így mostmár van vajzsírom is. Köszönöm az ötletet!

Zsófi

botao írta...

Zsófi,
Nincs mit :) ...azóta egyébként kísérleteztem a tűzhelyen való készítéssel, de nekem nem jött be. Sokkal nagyobb a rizikó, hogy az ember elégeti, és mivel nincs átlátszó edényem amit a tűzhelyre raknék, nem is látom hol tart a folyamat... eddig sosem sikerült ez a verzió, így én továbbra is a sütőt javaslom.

+bepróbálkoztam a Culinarisban kapható ghee-vel. Valami nem stimmel. Ugyanis vajszíne/íze/illata volt. Egyáltalán nem vajzsír. Aztán sütőbe tettem... tej valóban nem ülepedett le belőle, de hab keletkezett a tetején. Ezt leszedtem, és így már tényleg vajzsír. Nem értem igazán, mert a dobozán lefordítva (olasz) az áll, hogy melegített vaj. NEM tisztított, melegített. ....mindenesetre gyors megoldás, ha nincs időtök a sütő előtt dekkolni, akkor a Culinaris "tisztított vaja" max. fél óra alatt habtalanítható :)

Kétbalkézmami írta...

Magyar neve is van: jászvaj.

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...