hétfő, május 17, 2010

Egyszerűen nagyszerű: fehér spárga

A kevesebb néha több. Ez nálam sokszor az ételekre is vonatkozik. Persze jó néha elmerülni az összetettebb ízek fejtegetésében, elmélázni egy-egy falaton, de van, amikor nem érdemes túlbonyolítani. Nálam a spárga mindenképp ebbe a kategóriába tartozik.
Hozzávalók:
  • 1kg fehér spárga
  • vajzsír

  • 4-5 szelet sonka
A fehér spárga pucolása már sokkal több odafigyelést igényel, mit a zöld spárgáé. A fejeket itt sem kell meghámozni, de a szárát annál inkább. Ha nem vagyunk elég alaposak, a rajtafelejtett fás/szálkás részek miatt kellemetlen élményben lehet részünk.
Tehát, a spárgákat megpucoljuk, szárainak végét (2-3cm) levágjuk. Ha nincs akkora szerencsénk, hogy máris van egy spárgafőző edényünk, amiben a spárgát állítva párolhatjuk, akkor itt egy kicsit ötletelni kell. Persze, egyszerűen el is fektethetjük egy edényben, kevés sós vízzel, de a fontos az lenne, hogy a spárgák fejei ne érjen a vízbe. Ez a rész ugyanis gyorsabban megpuhul mint a szára, így könnyen túlfőhet. Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy egy nagyobb szűrőt teszek az edénybe, ebbe kerülnek a spárgák (félig állítva). Körülbelül a száruk feléig felöntöm sós vízzel. Lefedve párolom, kb. 10-15 percet. Egy villával könnyen lehet ellenőrizni puhák-e.
Ha kész, lecsöpögtetjük és tálaljuk. Tegyetek a gőzölgő spárgakupac tetejére egy kis vajzsírt, nagyon megdobja az ízélményt :) Én leginkább sonkával szeretem, de nincs szabály: hallal, grillezett csirkemellel, bármilyen hússal nagyon finom. Jó étvágyat!

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...